Fructele au multe beneficii nutriționale și sunt o componentă benefică a unui regim de îngrijire preventivă a sănătății. Ținând cont că toamna este sezonul lor, poate fi momentul perfect să începi să îți formezi obiceiul de a mânca un măr pe zi.
De ce e important să consumi un măr pe zi
Expresia familiară „Un măr pe zi ține doctorul departe” a fost inventată în anul 1913 și se bazează pe un proverb vechi. Revista Notes and Queries a fost prima care a publicat citatul original. Acesta este: „Mănâncă un măr când mergi la culcare și îl vei împiedica pe doctor să-și câștige pâinea”.
Consumul de mere a fost asociat cu o serie de beneficii care pot contribui la menținerea sănătății pe termen lung. Merele sunt foarte nutritive și conțin fibre, vitamine și minerale.
Un măr mediu oferă pentru organism un aport de:
- Calorii: 95
- Carbohidrați: 25 grame
- Fibre: 4,5 grame
- Vitamina C: 9% din valoarea zilnică recomandată
- Cupru: 5% din valoarea zilnică recomandată
- Potasiu: 4% din valoarea zilnică recomandată
- Vitamina K: 3% din valoarea zilnică recomandată
Merele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți precum quercetina, acidul cafeic și epicatechina. Antioxidanții au rolul de a proteja celulele de procesele de oxidare cauzate de radicalii liberi.
Beneficiile consumului de mere
Dieteticienii recomandă consumul de mere deoarece conțin vitamine și minerale care stimulează sistemul imunitar. „Profilul nutrițional al unui măr include vitamina C, vitamina A și diverse vitamine B care contribuie la un sistem imunitar robust.”, a declarat dieteticianul Lauren Manaker.