Rădăcina unei planete de sfeclă, sfecla roșie a câștigat popularitate în ultimii ani și putem înțelege ușor și de ce. Încărcată cu vitamine, minerale și antioxidanți, sfecla roșie te poate ajuta în mai multe moduri decât îți imaginezi.
De ce să consumi suc de sfeclă roșie
Sfecla roșie are un conținut mare și de betalaină (pigmentul roșiatic), care are o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta. Știai că consumul acestui suc poate ajuta la prevenirea deficiențelor? Mai există și alte beneficii pentru sănătate ale consumului de suc de sfeclă roșie, așa că nu ezita să o incluzi în dieta ta.
Sfecla roșie este cunoscută pentru culoarea sa vibrantă și aroma aparte. Este unul dintre superalimentele bogate în vitamine și minerale esențiale și, de asemenea, sărace în calorii. Nutrienții cheie prezenți în sfeclă roșie sunt cuprul, acidul folic și manganul, explică Maitry Gala, terapeut principal în nutriție la Spitalul Fortis, Mulund, Mumbai.
Scade nivelul tensiunii arteriale
Dacă suferi de hipertensiune arterială, poți include sucul de sfeclă roșie în dietă. Gala explică că sucul de sfeclă roșie conține o cantitate mare de oxid nitric, care este o moleculă ce dilată vasele de sânge și determină scăderea tensiunii arteriale. Un studiu publicat în Journal of Nutrition a constatat că consumul regulat de suc de sfeclă roșie poate ajuta la controlul nivelului tensiunii arteriale.
Îmbunătățește performanța atletică
Sucul de sfeclă roșie conține nitrați și betalaină, care pot ajuta la îmbunătățirea performanței atletice. Un studiu publicat în Jurnalul European de Fiziologie Aplicată a constatat că consumul de suc de sfeclă roșie are efecte pozitive asupra nivelului de anduranță. Sucul de sfeclă roșie sporește rezistența prin creșterea performanței cardiorespiratorii și îmbunătățește astfel eficiența sportivilor, explică expertul.
Întărește imunitatea
Când vine vorba de sucuri care stimulează imunitatea, această băutură sănătoasă este plină de beneficii pentru sănătate și nutrienți. Gala spune că sfecla este bogată în antioxidanți și vitamina C, care ajută la creșterea imunității.
E bun pentru piele
Cauți modalități de a da puțină vitalitate părului tău? Încearcă sucul de sfeclă roșie. Vitamina C și antioxidanții din sfeclă te pot ajuta și să îți îmbunătățești sănătatea pielii. Deci, dacă ai pielea uscată, poți include sucul de sfeclă roșie în dieta ta.
Conține proprietăți antiinflamatorii
Sfecla conține un colorant natural care are antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru ajută la reducerea atât a simptomelor, cât și a markerilor biologici din organism care ar putea duce la inflamație.
Îmbunătățește funcția cognitivă
Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția creierului prin promovarea dilatației vaselor de sânge, crescând astfel fluxul de sânge către creier. Sfecla este bogată în folați care ajută la creșterea și funcționarea celulelor, controlând astfel deteriorarea vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Sfecla este, de asemenea, bogată în cupru, care este un mineral important necesar pentru producerea de energie și sinteza anumitor neurotransmițători, mai spune expertul.
Susține sănătatea digestivă
Ai suferit de probleme digestive? Sfecla roșie conține fibre alimentare, care ajută la prevenirea constipației și a sindromului de colon iritabil (IBS). De asemenea, ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul de colon, bolile de inimă și diabetul, subliniază medicul.
Deși există mai multe beneficii pentru sănătate ale consumului de suc de sfeclă roșie, este esențial să reții că ar trebui să consumi sfeclă roșie fiartă.