De ce unii oameni congelează chefirul. Ce trebuie să știi înainte de a apela la această metodă

Îți place chefirul, dar de cele mai multe ori îți rămâne o cantitate prea mare în frigider înainte să expire? Veștile bune vin către tine. Există o metodă care te poate ajuta să eviți risipa alimentară. Află de ce unii oameni congelează chefirul.

Andrada Marinică
Publicat: 22 august 2024, 6:46
Congelarea chefirului nu este la fel de simplă precum congelarea altor alimente / Shutterstock

Congelarea acestei băuturi bogată în probiotice reprezintă o metodă sigură pentru o utilizare ulterioară. Da, ai citit bine, specialiștii spun că poți congela chefirul! Dar înainte de a depozita excesul de chefir în congelator, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

De ce unii oameni congelează chefirul

Congelarea chefirului nu este la fel de simplă precum congelarea altor alimente. Fiind un produs de cultură viu, chefirul necesită tratament special atunci când este congelat pentru a te asigura că bacteriile sale benefice rămân intacte. Află din rândurile de mai jos care sunt beneficiile înghețarii chefirului, cum să-l congelezi corect, cum să- dezgheți și cum să-l utilizezi.

Chefirul este o băutură din lapte fermentat care a fost consumată de secole în Europa de Est și în părți ale Asiei. Se produce prin combinarea boabelor de chefir, o combinație de bacterii și drojdie, cu lapte. Procesul de fermentație creează o băutură acidulată și ușor efervescentă, care este similară cu iaurtul, dar mai subțire ca și consistență. Chefirul poate fi făcut din lapte de vacă, lapte de capră sau chiar alternative non-lactate, cum ar fi laptele de cocos.

Beneficiile chefirului

Chefirul este considerat un superaliment datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Conține peste 30 de tulpini diferite de bacterii și drojdie benefice, făcându-l un probiotic important pentru sănătatea sistemului digestiv. Aceste bacterii bune pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, la întărirea sistemului imunitar și chiar la pierderea în greutate. De asemenea, chefirul conține un nivel ridicat de calciu, proteine ​​și vitamine B, ceea ce îl face un adaos nutritiv pentru orice tip de regim alimentar.

Congelarea chefirului nu va ucide bacteriile benefice, dar poate modifica ușor textura și gustul. Cu toate acestea, dacă ai o cantitate prea mare pe care nu o poți consuma înainte de a se strica, congelarea este o modalitate excelentă de a-l păstra și a-l consuma mai târziu.

Pentru a îngheța corect chefirul, începe prin a-l turna într-un recipient ermetic sau în tăvi pentru cuburi de gheață, în cazul în care vrei porții mai mici. Nu umple complet recipientul sau tava de gheață deoarece chefirul se va extinde atunci când este înghețat. Sigilează ermetic recipientul și pune-l la congelator.

Dacă în procesului de congelare lucrurile nu sunt foarte complicate, este esențial să urmezi câteva sfaturi atunci când dezgheți chefirul pentru a-și menține calitatea.

Mai întâi, ai grijă să etichetezi recipientele cu data înainte de a le pune în congelator, astfel încât să știi cât timp au fost congelate. Când decongelezi chefirul, fă acest lucru încet, în frigider, pentru a-și păstra textura. Evită să-l decongelezi la microunde sau în apă fiartă. Ambele procedee de decongelare pot ucide bacteriile bune.

Cum se utilizează chefirul congelat

Odată ce ai dezghețat chefirul congelat, este posibil să observi că s-a separat și a devenit granulat ca textură. Acest lucru este normal și se poate rezolva cu ușurință amestecând chefirul înainte de consum. Chefirul congelat poate fi folosit în smoothie-uri, supe sau chiar ca înlocuitor pentru unt în rețete.

Deși congelarea chefirului este în general sigură, există câteva măsuri de precauție de care trebuie să ții cont. Evită recongelarea chefirului dezghețat, deoarece acest lucru îi poate afecta calitatea și poate introduce bacterii dăunătoare în compoziția sa. De asemenea, este important să consumi chefir congelat în decurs de trei luni pentru o calitate optimă.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI