Femeile au, de obicei, un nivel mai crescut de estrogen, iar bărbații au un nivel mai crescut de testosteron. Estrogenul are un rol cheie în ceea ce privește ciclul menstrual, dar și funcționarea sistemului reproducător. Însă nivelul crescut de estrogen poate duce la apariția unor probleme de sănătate.
Ce este dominanța estrogenică
Corpul tău are nevoie de estrogen pentru buna sa funcționare. Sistemul cardiovascular, osos, chiar și cel reproducător are nevoie de estrogen. Prea mult estrogen poate duce la menstruații neregulate și poate agrava condițiile care afectează sănătatea sistemului reproducător.
Medicul specialist este cel care te poate ajuta să determini dacă te confurnți cu dominanța estrogenică.
Nivelul de estrogen poate să scadă sau să crească de-a lungul vieții, adesea acest lucru se întâmplă în sincron cu alți hormoni care controlează procesele importante ale corpului.
Creșterea estrogenului poate stimula dezvoltarea sistemului reproducător în timpul pubertății. Alături de progesteron, estrogenul pregătește corpul femeilor pentru sarcină.
Nivelurile de estrogen prea mari sau care cauzează un dezechilibru hormonal pot duce în timp la probleme de sănătate și la perturbarea sistemului reproducător.
Estrogenul și progesteronul funcționează foarte bine împreună pentru a preveni ca mucoasa uterului să devină prea groasă.
Corpurile anumitor persoane nu produc suficient progesteron, iar acest lucru poate duce la „estrogen fără opoziție”. Estrogenul „fără opoziție” se numește și dominanță de estrogen. Fără influența de echilibru a progesteronului, estrogenul poate să apară în exces în organismul unei persoane și poate provoca excese celulare ce pot duce în timp la apariția tumorilor uterine.
Cum afectează nivelul ridicat de estrogen corpul unei femei
Este destul de rar ca nivelul de estrogen să se mențină pentru o perioadă lungă de timp, dar acest lucru nu este exclus. De cele mai multe ori, nivelul de estrogen crește din cauza unor medicamente care sunt administrate în acea perioadă de timp.
Nivelul de estrogen poate crește, de exemplu, din cauza pastilelor contraceptive. Anumite antibiotice și remedii naturiste pot influența și ele creșterea nivelului de estrogen.
Unele studii spun că nivelul ridicat de estrogen este întâlnit la persoanele care trec prin menopauză și au un număr mai mare de kilograme sau suferă de obezitate.
Simptome și cauze ale dominanței estrogenică
Simptomele pot include cicluri menstruale neregulate, sângerare ușoară sau sângerare abundentă, țesut mamar dens, amețeli, balonare și dificultăți de concentrare.
Terapia hormonală poate crește nivelul scăzut de estrogen și paote face ca acesta să crească prea mult la început. Poate dura o anumită perioadă pentru a obține doza corectă de estrogen.
Grăsimea corporală poate influența și ea nivelul de estrogen. Un procent prea mare de grăsime corporală poate duce la nivelul ridicat de estrogen. Stresul e un alt factor important care duce la dominanța estrogenică. Corpul tău produce cortizol ca răspuns la stres.
Producerea unor cantități prea mari de cortizol ca răspuns la stres poate epuiza capacitatea organismului de a produce progesteron. Problemele hepatice pot duce în timp la creșterea dominanței estrogenice, spun specialiștii de la Cleveland Clinic.
Ce boli sunt asociate cu dominanța estrogenică
Anumite condiții medicale sunt asociate cu nivelurile crescute de estrogen. Nivelurile ridicate de estrogen pot provoca apariția anumitor boli.
Estrogenul nu provoacă neapărat aceste afecțiuni. În schimb, estrogenul poate agrava o afecțiune sau un simptom.
Printre bolile asociate cu nivelul crescut de estrogen se numără: cancerul mamar, ovarian, endometrioză, rezistența la insulină, sindromul ovarului polichistic, cancer uterin sau tumori pe ovare și glandele suprarenale.
Cum stabilești nivelul de estrogen
Nivelul de estrogen fluctuează de la o persoană la alta și poate varia în funcție de mai mulți factori. De altfel, nivelul estrogenului variază de la o perioadă a ciclului menstrual la alta.
Medicul este cel care își poate recomanda verificarea nivelului estrogenului cu ajutorul analizelor de sânge. Tot acesta îți poate interpreta rezultatele și poate stabili un diagnostic corect.