Sportul este asociat cu un risc mai mic de demență. Dincolo de beneficiile cognitive pe termen lung ale activității fizice, sportul pare să ofere, de asemenea, un impuls pe termen scurt performanței cognitive, care durează de la minute la ore.
Exercițiile fizice pot îmbunătăți memoria în special la adulții în vârstă
Potrivit celui mai recent studiu al specialiștilor, acest impuls cognitiv poate dura până la 24 de ore după antrenament. Sportul nu ar trebui să lipsească din viața ta.
Totul se întâmplă deoarece unele abilități cognitive încep să scadă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Chiar și mici creșteri ale funcției cognitive ne pot ajuta să ne menținem activi și independenți mai mult timp.
Studiile efectuate în laborator, cât și în mediul real, au arătat că oamenii care sunt mai activi din punct de vedere fizic, indiferent de forma de antrenament, au rezultate mai bune la testele cognitive după antrenamente.
Cercetătorii încearcă să afle cât durează aceste efecte, în special la adulții în vârstă, unde menținerea funcției cognitive este foarte importantă.
Studiile au arătat că adulții cu vârstă mijlocie care au făcut activitate fizică moderată au avut rezultate mai une le testele de memorie în ziua următoare.
Acest lucru sugerează că beneficiile de memorie ale sportului ar putea dura mai mult decât două ore, număr sugerat de studiile anterioare.
Cele mai recente studii spun că beneficiile sportului asupra memoriei se pot vedea chiar și după primele 24 de ore.
Activitatea fizică are o influență directă și asupra calității somnului. Rolul somnului în ceea ce privește performanța cognitivă este extrem de important. Calitatea somnului poate să ofere multe indicii despre performanțele cognitive.
Cum se îmbunătățește funcția cognitivă datorită sportului
Studiile au arătat că, cu cât un participant a petrecut mai mult timp făcând spor, cu atât scorurile sale episodice și de memorie au fost mai bune ziua următoare.
A dormi mai mult a fost, de asemenea, asociat cu îmbunătățire a scorurilor de memorie. Oamenii care erau mai sedentari au avut scoruri mai slabe ale memoriei.
În timp ce îmbunătățirea performanței memoriei a fost relativ modestă, niciunul dintre participanți nu a prezentat o afectare cognitivă sau un semn al demenței. În mod realist, rezultatele s-au văzut abia după ce sportul a devenit constant în viața participanților.
Aceste descoperiri trebuie replicate într-un studiu mai amplu pentru a putea fi siguri de ele, spun specialiștii.
Se crede că beneficiile cognitive pe termen scurt ale exercițiilor fizice apar deoarece sportul stimulează fluxul sanguin și eliberarea de substanțe chimice specifice creierului. În general, se crede că aceste beneficii neurochimice durează câteva ore după sport, arată studiile.
Descoperirile recente indică importanța menținerii unui stil de viață activ pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Specialiștii recomandă să avem un stil de viață activ. Acest lucru va sprijini un somn de calitate, dar și o funcție cognitivă mai bună.