Poți încerca rețeta și stafide sau cu alte fructe de sezon. Rețeta acestei prăjituri se prepară foarte simplu și rapid. Nu ai nevoie de ingrediente complexe. Modul de amestecare al acestora este atât de ușor, încât și un începător în ale bucătăriei va reuși să prepare cu succes prăjitura.
După coacere, compoziția prăjiturii va avea textura ca o budincă, dar mai stabilă și mai consistentă. Este ușor asemănătoare și cu textura cremei de zahăr ars. Prunele adăugate vor oferi un gust și un aspect deosebit, iar aroma recomandată este vanilia.
Prepară și tu rețeta acestei prăjituri din bucătăria franceză, urmărind lista de ingrediente și pașii necesari detaliați în cele ce urmează.
Prăjitura Far Breton – Ingrediente
- 700-800 gr de prune
- 4 ouă de mărime medie
- 125 gr de zahăr
- 100 gr de făină
- un praf de sare
- 600 ml lapte
- 1 lingură extract de vanilie
- 50 gr unt pentru uns forma de copt.
Prăjitură simplă și rapidă cu prune – Mod de preparare
Începe cu pregătirea prunelor, pe care va trebui să le speli, să le ștergi bine, apoi să le secționezi în jumătăți. Apoi, îndepărtezi sâmburii și le lași deoparte, până când pregătești aluatul prăjiturii.
Înainte de a începe amestecarea aluatului pentru prăjitură, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Alege o formă de copt cu diametrul de 26 cm, pe care o ungi din belșug cu unt moale. Untul are și rol antiaderent pentru forma de copt, dar va contribui și la aspectul prăjiturii și la textura acesteia.
După ce ai uns bine forma de copt, așază la baza ei jumătățile de prune, cu decupajul în jos.
Cum pregătești aluatul pentru prăjitura Far Breton
Aluatul pentru această delicioasă prăjitură din bucătăria franceză se pregătește în mod asemănător cu aluatul pentru clătite. Descoperă aici și rețeta clasică de clătite.
Sparge cele patru ouă într-un bol și adaugă sarea, zahărul și extractul de vanilie peste ele. Apoi, amestecă-le energic, până când granulele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția se deschide la culoare. Adaugă făina, omogenizează amestecul și diluează-l cu laptele rece. Compoziția rezultată este mult mai subțire decât cea de clătite sau de clafoutis. Toarnă compoziția peste prunele din forma de copt.
Apoi, pune forma în cuptor și coace prăjitura pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp micșorează temperatura la 175 de grade Celsius. Mai coace prăjitura pentru alte 20 de minute sau până când capătă o culoare mai brună la suprafață.
După coacere, lasă delicioasa prăjitură Far Breton să se tempereze puțin, apoi scoate-o din forma de copt. Opțional, se poate decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Se porționează și se servește ușor caldă. Dacă dorești să mai prepari și alte deserturi delicioase cu prune, îți recomandăm să încerci și rețeta de ștrudel cu prune și cremă mac.