Peștele șalău (sander lucioperca) este unul dintre cei mai apreciați pești de apă dulce. Acest fapt se datorează cărnii sale fine, albe și fără oase mici, fiind o alegere excelentă pentru diverse preparate culinare. Este un pește răpitor, originar din râurile, lacurile și bălțile din Europa și Asia. Este popular pentru gustul său delicat și textura fermă.
Șalăul este o sursă excelentă de proteine de calitate, având un conținut scăzut de grăsimi, ceea ce îl face ideal pentru o dietă sănătoasă. Este bogat în Omega-3, vitamine și minerale și este ideal pentru cei care apreciază mâncărurile fine, dar sănătoase, și pentru cei care preferă preparatele din pește fără griji legate de oase.
Descoperă și beneficiile consumului de somon și cât de sănătos este pentru organismul tău. Iar mai jos, descoperă lista de ingrediente și pașii necesari preparării fileului de șalău cu migdale.
File de șalău în crustă de migdale – Ingrediente
- 4 fileuri de șalău (aprox. 150 g fiecare)
- 100 g fulgi de migdale
- 50 g pesmet
- 2 linguri făină
- 3 linguri lapte vegetal sau apă minerală
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie (opțional)
- sare și piper, după gust
- 3 linguri ulei de măsline pentru prăjit
- lămâie proaspătă, pentru servit.
Rețeta fileului de șalău cu migdale – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea peștelui. Clătește fileurile de șalău sub un jet de apă rece și usucă-le bine cu șervețele absorbante.
Asezonează-le cu sare și piper pe ambele părți. Pentru un plus de prospețime, adaugă coajă de lămâie rasă.
Lasă peștele deoparte și pregătește ingredientele pentru crustă. Într-un bol, amestecă fulgii de migdalele cu pesmetul.
Într-un alt bol, pune laptele vegetal sau apa minerală, iar în al treilea bol pune făina trecută prin sită.
Descoperă și rețeta de file de macrou în sos cu usturoi.
Cum prepari file de șalău în crustă de migdale
Tăvălește fiecare file de șalău prin făină, scuturând excesul. Înmoaie fileurile în laptele vegetal sau apa minerală.
Presară amestecul de migdale și pesmet pe fiecare file, apăsând ușor pentru ca stratul să adere bine.
File de șalău prăjit
Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Prăjește fileurile 3-4 minute pe fiecare parte, până devin aurii și crocante. Ai grijă să nu le miști prea des pentru a nu se desprinde crusta.
Scoate fileurile pe șervețele absorbante pentru a elimina excesul de ulei.
Servește-le calde, cu felii de lămâie și garnituri, precum piureuri, orez sau o salată proaspătă.
File de șalău la cuptor
Dacă preferi să eviți prăjirea, poți prepara file de șalău în crustă de migdale și în cuptor. Așază fileurile pregătite pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, stropește-le cu puțin ulei și coace-le la 180°C timp de 15-20 de minute, până devin crocante.
Această rețetă fără ouă păstrează textura crocantă și gustul savuros al crustei de migdale, fiind o opțiune perfectă pentru cei care urmează o dietă fără ouă.
Și tot din categoria rețetelor cu pește îți mai recomandăm să încerci și rețeta de păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie.