Foile cu miere ies gustoase și aromate, dar și frumos colorate. Mierea adăugată în compoziție are rolul de a oferi aluaturilor gust, textură și culoare. Poți prepara foile pe tăvi clasice, dreptunghiulare, dar și pe tăvi rotunde, pentru torturi. Cremele le poți prepara după preferințe. Dar, cu cât folosești un contrast de culori între foi și creme, cu atât prăjiturile vor fi mai spectaculoase.
Cea mai populară rețetă de prăjitură în care se folosesc foile cu miere este rețeta de prăjitură Albinița, specifică bucătăriei românești.
Urmărește mai jos rețeta detaliată de foi cu miere coapte pe dosul tăvii, pentru care poți prepara crema preferată.
Foi cu miere pentru prăjituri – Ingrediente
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 3 ouă medii
- 100 ml lapte rece
- 1200 gr de făină albă
- 225 gr zahăr tos
- 225 gr miere
- 1 linguriță cu scorțișoară
- 1 lingură cu bicarbonat de sodiu sau de amoniu
- 1 lingură de oțet
- 1 praf de sare.
Rețeta foilor coapte pe dosul tăvii – Mod de preparare
Primul pas este să aduci pe masa de lucru ingredientele și ustensilele necesare preparării foilor.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru pregătirea aluatului, pregătește tava de copt și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Aluatul cu miere pentru foile de prăjituri se poate modela imediat după frământare. Nu necesită un timp de relaxare la rece, precum aluatul clasic pentru foi coapte pe dosul tăvii.
Cum prepari aluat de foi cu miere pentru prăjituri
Pune într-o crăticioară mierea, scorțișoara și zahărul. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și amestecă intens ingredientele, folosind o spatulă, până când rezultă un sos consistent. Lasă compoziția să se răcească și pregătește celelalte ingrediente.
Amestecă într-un bol ouăle cu un praf de sare, până la omogenizare. Într-un pahar sau un recipient mai mic, amestecă bicarbonatul de sodiu cu oțetul.
Într-un bol mai mare adaugă făina trecută prin sită. Formează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo sosul de miere, ouăle amestecate și bicarbonatul stins în oțet. Cu mixerul sau cu ajutorul unui tel, amestecă bine ingredientele, încorporând treptat și făina din bol. Potrivește textura aluatului adăugând și puțin lapte rece.
Cum coci foile pe dosul tăvii
Pentru a coace foi cu miere pentru prăjituri, sub formă rotundă, împarte aluatul în 6-7 părți egale. Dacă dorești să le coci sub formă dreptunghiulară, împarte aluatul în 4-5 părți.
Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie circulară cu diametrul de 28 cm.
Poți lăsa foaia mai neuniformă și o decupezi cu inelul unei forme de tort. Nu îndepărta decupajele, le coci împreună cu foile și le folosești după coacere la decorul prăjiturii.
Înainte de a introduce foile de aluat în cuptor, înțeapă-le din loc în loc cu o furculiță. Acest procedeu este util pentru a nu se deforma foile în timpul coacerii.
Coace pe rând foile de aluat pe dosul tăvii pentru 4-5 minute, la 180 de grade Celsius. Poți coace 2-3 foi pe tava mare a cuptorului.
Foile vor fi casante după coacere, dar se frăgezesc după umplerea cu creme. Descoperă și o rețetă de cremă cu aromă de lămâie, perfectă pentru umplerea foilor cu miere.