Atât rubarba, cât și căpșunile au gust acrișor, însă aromele lor se combină perfect în interiorul tartei. Rubarba nu este doar gustoasă și aromată, este și bogată în proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Nu ezita s-o incluzi și tu în cât mai multe preparate culinare pentru a beneficia de proprietățile ei.
Poți prepara din rubarbă diferite conserve dulci, precum dulceață, compot, gem sau sirop. În plus, poți include rubarba și în rețete de deserturi precum tartele, plăcintele sau checurile.
Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu rubarbă și bezea. Mai jos, te lăsăm să descoperi rețeta completă pentru tarta cu rubarbă din bucătăria franceză.
Galette cu rubarbă și căpșuni – Ingrediente
Împarte lista de ingrediente în funcție de elementele ce compun desertul, pentru a-ți ușura munca. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat fraged, pentru umplutură și pentru decor.
Pentru aluat fraged:
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 60 gr zahăr pudră
- 1 ou mediu
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie.
Pentru umplutură:
- 100 gr unt cu 82 % grăsime
- 100 gr griș
- 50 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe cu extract de vanilie
- 1 ou + 1 albuș
- 250 gr căpșuni
- 200 gr rubarbă
- 100 gr zahăr
- 30 gr amidon alimentar.
Pentru decor:
- 1 gălbenuș de ou
- 20-30 gr fulgi de migdale.
Galette cu rubarbă și căpșuni – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului fraged, care necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp mai îndelungat de relaxare la rece, pentru a-l putea modela.
Cum prepari aluat fraged pentru tartă
Ia un bol încăpător și pune făina în el, dar nu înainte de a o trece prin sită. Adaugă un praf de sare și amestecă. Apoi, adaugă în mijlocul făinii un ou, untul rece tăiat în cuburi și vanilia.
Folosește vârfurile degetelor și frământă ingredientele până când obții un aluat sfărâmicios. Împachetează aluatul într-o folie alimentară și pune-l în frigider pentru o oră. Descoperă și rețeta clasică pentru aluat de tartă.
Cum pregătești umplutura pentru galette cu rubarbă și căpșuni
Spală căpșunile, curăță-le și taie-le în sferturi sau în cuburi mai mici. Curăță coaja de pe tulpinile de rubarbă, taie-le în rondele și amestecă-le cu căpșunile. Adaugă zahărul și amidonul și din nou amestecă ingredientele.
În alt bol, prepară o compoziție din untul moale amestecat cu zahărul, sarea și grișul. Adaugă extractul de vanilie, un ou întreg și un albuș și omogenizează bine compoziția.
Când a expirat timpul de relaxare a aluatului, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și formează tarta.
Folosește o tavă mare de cuptor și pregătește o hârtie de copt. Scoate aluatul de la rece, lasă-l 2-3 minute la temperatura camerei, apoi întinde-l pe hârtia de copt într-o formă circulară cu diametrul de 32-34 cm. Pune la mijlocul aluatului compoziția de griș și întinde-o către margini lăsând câte 2,5 cm de aluat liber, de jur împrejur.
Peste compoziție întinde amestecul de rubarbă și căpșuni.
Adună marginile libere ale aluatului peste umplutură, îndoindu-le frumos din loc în loc ca pe niște cute.
Așază tarta cu hârtia de copt în tavă și unge-i aluatul de deasupra cu gălbenuș de ou. Presară fulgi de migdale pe deasupra și pune tarta în cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
Las-o să se răcească bine înainte de a o porționa.
Citește și articolul despre beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului, cum se consumă și la ce trebuie să fii atentă.