Rețetele de compot, gem sau dulceață reprezintă cel mai delicios mod de a conserva fructele de sezon pentru iarnă. Nu necesită ingrediente multe, este nevoie doar de puțină răbdare și timp alocat. În schimb, pe perioada sezonului rece, te vei răsfăța la mic dejun cu gustul și aroma fructelor preferate, conservate la borcane. Le poți include și în rețete de creme pentru prăjituri și torturi sau în diferite sosuri.
Poți prepara dulcețuri sau gemuri în mai multe moduri. Însă, rețeta clasică, așa cum o știm de la bunica, rămâne în topul preferințelor.
Îți prezentăm mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru cea mai simplă rețetă de gem de cireșe.
Rețeta clasică de gem din cireșe – Ingrediente
- 2 kg de cireșe
- 1 kg de zahăr
- sucul de la o lămâie.
Rețetă de gem de cireșe – Mod de preparare
Înainte de a da start primului pas în prepararea gemului din cireșe, este indicat să te înarmezi cu puțină răbdare. Asta dacă nu deții un aparat automat de îndepărtarea sâmburilor de la cireșe.
Așadar, începe cu pregătirea cireșelor pe care le speli și le lași să se scurgă bine într-o sită. Abia după ce se scurg, le îndepărtezi sâmburii cu dispozitivul special sau cu o scobitoare. Alege cireșele cele mai coapte și mai mari, dacă se poate, pentru a scurta timpul de preparare.
Pregătește o cratiță cu baza dublă sau un ceaun, dacă ai unul. Pune cireșele în cratiță și adaugă zahărul peste ele. Adaugă și sucul de lămâie. Acesta are rolul de a accentua culoarea gemului, dar și de a împiedica zaharisirea acestuia pe parcursul depozitării. Poți adăuga și câteva pliculețe de zahăr vanilinat, pentru un plus de aromă. Amestecă bine cireșele cu zahărul și pune vasul la rece pentru 2-3 ore. Pe parcurs, mai amestecă cireșele cu zahărul până când acesta se topește și se formează sirop.
Cum fierbi gemul de cireșe
După ce toată cantitatea de zahăr este topită pune cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă ingredientele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Cu o sită deasă sau o spumieră, îndepărtează spuma formată.
Micșorează intensitatea focului la minim și lasă deliciosul gem de cireșe să fiarbă pentru 40-45 de minute. Ca să te asiguri că gemul este gata, poți face testul picăturii de sirop, ca în cazul rețetei de dulceață.
Vezi mai multe imagini cu gemul de cireșe accesând GALERIA FOTO!
Pune o farfuriuță la frigider pentru 10-15 minute. Apoi o așezi pe masa din bucătărie. Iei cu lingurița din gemul de cireșe și pui pe farfuria rece. Aștepți 5-6 minute și dacă gemul devine mai consistent și nu mai este fluid, poți opri focul.
Sterilizează borcanele și umple-le cu dulceața fierbinte. Închide-le ermetic cu capace și așază o pătură peste ele. Lasă-le să se răcească lent sub pătură, apoi le poți trece în cămară, etichetate frumos.
Tot din categoria conservelor de cireșe îți oferim și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr. Este o rețetă cu număr redus de calorii. Iar dacă îți plac tartele cu aluat fraged și bun, îți recomandăm să testezi tarta cu cireșe, un desert de vară, simplu și delicios.