Merele se caramelizează ușor în timpul fierberii, creând un gem bogat, cu o textură fină și un gust echilibrat între dulce și acrișor. Adăugarea sucului și a cojii de lămâie îi conferă gemului o notă proaspătă și vibrantă. Scorțișoara poate adăuga o aromă subtilă și gust delicios.
Gemul de fructe este perfect pentru a fi servit la micul dejun, întins pe pâine prăjită. Însă poate fi folosit și pentru a umple clătite sau poat fi inclus în diverse deserturi.
Poți prepara gem din orice tip de fructe, dar și dintr-o combinație a acestora. Descoperă și o rețetă de gem de prune la tavă. Mai jos, poți urmări rețeta gemului de prune, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Gem de mere aromat – Ingrediente
- 1,5 kg mere (de preferat mere dulci-acrișoare)
- 500 g zahăr (cantitatea poate varia în funcție de cât de dulci sunt merele)
- 1 lămâie (sucul și coaja rasă)
- 1 baton de scorțișoară (opțional)
- 200 ml apă.
Rețeta gemului de mere – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea gemului constă în pregătirea merelor.
Mai întâi, pregătește o oală în care pui apa și sucul de lămâie. După aceea, spală merele, curăță-le de coajă și de cotoare, apoi taie-le în cuburi mici. Dacă preferi o textură mai fină, poți da merele pe răzătoare.
Pune și merele tăiate în oala cu apă și sucul de lămâie și amestecă-le pentru a se umezi bine toate. Sucul de lămâie ajută la menținerea culorii și la echilibrarea gustului. Descoperă și varianta fără zahăr, a gemului din mere.
Cum prepari gem de mere aromat
Așază oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă ingredientele să fiarbă până când merele devin moi, amestecând din când în când.
După ce merele s-au înmuiat, adaugă zahărul și coaja rasă de lămâie. Dacă îți place gemul mai aromat, adaugă și batonul de scorțișoară rupt în 2-3 bucăți.
Fierbe gemul la foc mic, amestecând frecvent pentru a nu se prinde de pereții oalei. Lasă-l să fiarbă până când ajunge la consistența dorită. În general, acest proces durează aproximativ 40-60 de minute.
Pentru a verifica dacă gemul este gata, pune o linguriță din el pe o farfurie rece. Dacă nu se întinde și își păstrează forma, gemul este gata.
Între timp, sterilizează borcanele și capacele aferente.
Toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate, având grijă să le umpli până la gâtul cu filet.
Închide borcanele ermetic cu capacele și întoarce-le cu susul în jos pentru a crea vid. Lasă-le așa până se răcesc complet.
După răcire, depozitează borcanele cu gem de mere aromat într-un loc răcoros și întunecat. Gemul de mere poate fi păstrat timp de 2-3 ani, iar aroma lui va deveni și mai intensă în timp.
Dacă adori și gustul și aroma perelor, îți recomandăm să prepari rețeta celui mai parfumat gem de pere.