Poți servi gemul de rubarbă pe felii de pâine tartinate cu unt, ca pe oricare alt sortiment de gem. Îl poți folosi și la rețete de prăjituri. O tartă umplută cu un astfel de gem cucerește negreșit pe oricine adoră gustul dulce. La fel și o prăjitură cu jeleu de rubarbă sau cu cremă de rubarbă.
Rubarba este o plantă de primăvară cu tulpini lungi și frunze mari, colorate în nuanțe roșiatice. Comestibile sunt doar tulpinile, pentru că frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile sunt foarte cărnoase și au gust acrișor și ușor acid. Au proprietăți benefice pentru organism, deoarece conțin cantități însemnate de antioxidanți, dar și de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Descoperă aici și alte beneficii ale rubarbei pentru sănătatea organismului, iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru gemul din tulpinile de rubarbă.
Gem de rubarbă aromat – Ingrediente
- 1 kg tulpini de rubarbă curățate
- 750 gr de zahăr
- sucul de la 1/2 lămâie
- 1 păstaie de vanilie.
Rețeta gemului de rubarbă – Mod de preparare
Ca pentru oricare altă rețetă de gem, este necesar să ai pregătite de la început atât ingredientele, cât și vasele și ustensilele pe care le folosești, dar și borcanele.
Ai nevoie de o cratiță încăpătoare, de preferință din inox și cu baza stratificată. Mai ai nevoie de un curățător de legume, un cuțit și un tocător de lemn.
Borcanele le poți pregăti și în timp ce fierbe gemul.
Pașii necesari pentru gem de rubarbă aromat
Clătește bine tijele de rubarbă și șterge-le cu prosoape de hârtie. Apoi, curăță tijele de rubarbă cu ajutorul curățătorului de legume. Îndepărtează bine coaja de deasupra pentru că este fibroasă și nu se pătrunde prin fierbere.
După curățare toacă tijele de rubarbă în bucăți mai mici și adaugă-le în cratița pregătită. Pune zahărul peste ele și amestecă-le. Acoperă cratița și lasă bucățile de rubarbă la odihnit cel puțin 30 de minute. mai amestecă-le din când în când pentru a le ajuta să se deshidrateze și să se formeze sirop.
Pune cratița cu ingredientele pentru dulceață pe flacăra aragazului. Lasă-le să fiarbă la foc de intensitate medie spre mare până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma folosind o sită deasă. Apoi, micșorează intensitatea focului și lasă ingredientele să fiarbă până când siropul se reduce și bucățile de rubarbă se sfărâmă. Cu 5 minute înainte de stingerea focului, adaugă vanilia și sucul de lămâie. Nu adăuga vanilia de la început pentru a nu se evapora aroma acesteia.
Chiar dacă tijele de rubarbă sunt acrișoare, sucul de lămâie este important pentru conservarea gemului.
Cum sterilizezi borcanele pentru a le umple cu gem de rubarbă aromat
Spală bine borcanele și capacele din dotare cu apă fierbinte și detergent de vase. Clătește-le foarte bine și pune-le într-o oală mare. Acoperă-le cu apă și pune oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Fierbe-le pentru 10 minute din momentul în care apa a dat în clocot. Apoi, scoate-le și pune-le să se scurgă cu gura în jos, pe un prosop curat de bucătărie.
Umple borcanele cu gemul fierbinte.
Închide-le ermetic cu capacele și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până la răcirea completă. Apoi, le poți eticheta și transfera în cămară.
Dacă te întrebi ce prăjitură delicioasă poți prepara cu rubarbă, îți recomandăm să încerci rețeta de galette cu rubarbă și căpșuni.