Granita de cireșe. Desert răcoros din bucătăria italiană

A venit vara, s-au copt cireșele, iar în zilele toride ce vor veni, cu siguranță îți vei dori să te răcorești cu ceva delicios. Îți oferim o rețetă perfectă pentru acele zile, denumită Granita de cireșe.

Maria Udrea
Publicat: 3 iunie 2022, 6:56

Granita de cireșe este un desert răcoritor din bucătăria italienească. Rețeta impresionează printr-o combinație între înghețată și sorbet, pe care o poți savura simplă sau asortată cu frișcă, cu toppinguri de fructe sau, de ce nu, cu puțin lichior.

Desertul este foarte simplu de realizat, însă necesită un timp de câteva ore de așteptare, ca și în cazul rețetei de înghețată. După încheierea sezonului cireșelor, poți repeta rețeta folosind alte fructe proaspete.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a te bucura din plin de gustul delicios al unui desert răcoros.

Desert răcoros din cireșe –  Ingrediente

  • 500 gr cireșe fără sâmburi
  • 300 ml apă
  • 50-75 gr zahăr
  • 1 baton de vanilie
  • Sucul de la ½ lămâie
  • opțional, câteva frunze de mentă.

Rețetă de granita de cireșe – Mod de preparare

Modul de preparare al rețetei este extrem de simplu, mai simplu decât al rețetei de dulceață sau al celei de înghețată.

Mai întâi, pune un vas pe flacăra aragazului în care adaugi apa și zahărul. Adaugă și batonul de vanilie și fierbe siropul timp de 7-8 minute.

Spală cireșele și îndepărtează-le sâmburii cu dispozitivul special sau cu o agrafă. Adaugă cireșele în siropul de pe foc. Mai fierbe cireșele în sirop pentru 5-6 minute, apoi stinge focul. Îndepărtează batonul de vanilie și adaugă sucul de lămâie.

Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare ai desertului în GALERIA FOTO!

Pentru a prepara granita de cireșe mai întâi se fierbe un sirop, apoi se adaugă cireșele / Shutterstock

Cu ajutorul unui blender, mărunțește fin cireșele din sirop. Toarnă compoziția într-o caserolă, las-o să se tempereze, apoi pune-o la congelator.

După o jumătate de oră scoate caserola din congelator și amestecă compoziția pentru granita de cireșe cu o furculiță. Repetă procedeul la fiecare 30 minute timp de 2-3 ore. Acest procedeu împiedică formarea acelor de gheață. Înainte de a servi desertul răcoros din cireșe, lasă caserola 10 minute la temperatura camerei, dar introdu cupele de servire goale în frigider.

Granita cu cireșe se servește în cupe sau pahare ținute la frigider. Se poate adăuga în timpul servirii și puțină frișcă, frunze de mentă sau lichior.

Despre cireșe și proprietățile lor

Dacă obișnuiești să consumi cireșe pentru gustul lor dulce, află că atunci când le savurezi poți beneficia din plin de proprietățile acestora. Cireșele au un conținut bogat de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive.

Se spune că cireșele sunt fructele cele mai sărace în calorii, 100 grame de cireșe au 50 de calorii. În schimb au un conținut bogat de apă, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sunt recomandate a fi consumate și în curele de slăbire.

Consumul regulat de cireșe ajută la reglarea tensiunii arteriale deoarece au un conținut bogat în potasiu. Acesta ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism. Mai conțin și quercetină, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și totodată la reglarea tensiunii arteriale.

Sunt bogate în melatonină, un hormon care ajută la a avea un somn odihnitor. Melantonina are proprietate de a scădea temperatura corpului și a induce starea de somnolență.

Consumul de cireșe ajută și la ameliorarea durerilor musculare datorită aportului mare de antioxidanți din compoziția lor.

Cireșele mai conțin și betacaroten, un antioxidant cu proprietăți proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și anti-aging.

Dacă te-am convins să incluzi cireșele în meniurile tale zilnice, îți oferim și o rețetă de compot de cireșe.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI