Granita de cireșe este un desert răcoritor din bucătăria italienească. Rețeta impresionează printr-o combinație între înghețată și sorbet, pe care o poți savura simplă sau asortată cu frișcă, cu toppinguri de fructe sau, de ce nu, cu puțin lichior.
Desertul este foarte simplu de realizat, însă necesită un timp de câteva ore de așteptare, ca și în cazul rețetei de înghețată. După încheierea sezonului cireșelor, poți repeta rețeta folosind alte fructe proaspete.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a te bucura din plin de gustul delicios al unui desert răcoros.
Desert răcoros din cireșe – Ingrediente
- 500 gr cireșe fără sâmburi
- 300 ml apă
- 50-75 gr zahăr
- 1 baton de vanilie
- Sucul de la ½ lămâie
- opțional, câteva frunze de mentă.
Rețetă de granita de cireșe – Mod de preparare
Modul de preparare al rețetei este extrem de simplu, mai simplu decât al rețetei de dulceață sau al celei de înghețată.
Mai întâi, pune un vas pe flacăra aragazului în care adaugi apa și zahărul. Adaugă și batonul de vanilie și fierbe siropul timp de 7-8 minute.
Spală cireșele și îndepărtează-le sâmburii cu dispozitivul special sau cu o agrafă. Adaugă cireșele în siropul de pe foc. Mai fierbe cireșele în sirop pentru 5-6 minute, apoi stinge focul. Îndepărtează batonul de vanilie și adaugă sucul de lămâie.
Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare ai desertului în GALERIA FOTO!
Cu ajutorul unui blender, mărunțește fin cireșele din sirop. Toarnă compoziția într-o caserolă, las-o să se tempereze, apoi pune-o la congelator.
După o jumătate de oră scoate caserola din congelator și amestecă compoziția pentru granita de cireșe cu o furculiță. Repetă procedeul la fiecare 30 minute timp de 2-3 ore. Acest procedeu împiedică formarea acelor de gheață. Înainte de a servi desertul răcoros din cireșe, lasă caserola 10 minute la temperatura camerei, dar introdu cupele de servire goale în frigider.
Granita cu cireșe se servește în cupe sau pahare ținute la frigider. Se poate adăuga în timpul servirii și puțină frișcă, frunze de mentă sau lichior.
Despre cireșe și proprietățile lor
Dacă obișnuiești să consumi cireșe pentru gustul lor dulce, află că atunci când le savurezi poți beneficia din plin de proprietățile acestora. Cireșele au un conținut bogat de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive.
Se spune că cireșele sunt fructele cele mai sărace în calorii, 100 grame de cireșe au 50 de calorii. În schimb au un conținut bogat de apă, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sunt recomandate a fi consumate și în curele de slăbire.
Consumul regulat de cireșe ajută la reglarea tensiunii arteriale deoarece au un conținut bogat în potasiu. Acesta ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism. Mai conțin și quercetină, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și totodată la reglarea tensiunii arteriale.
Sunt bogate în melatonină, un hormon care ajută la a avea un somn odihnitor. Melantonina are proprietate de a scădea temperatura corpului și a induce starea de somnolență.
Consumul de cireșe ajută și la ameliorarea durerilor musculare datorită aportului mare de antioxidanți din compoziția lor.
Cireșele mai conțin și betacaroten, un antioxidant cu proprietăți proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și anti-aging.
Dacă te-am convins să incluzi cireșele în meniurile tale zilnice, îți oferim și o rețetă de compot de cireșe.