Este un preparat delicios, de post din bucătăria orientală, dintr-un piure de năut, amestecat cu pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente.
Alegerea condimentelor rămâne la latitudinea celui care pregătește acest preparat, însă condimentele de bază din rețeta originală sunt usturoiul și chimionul.
Nu lipsesc nici sarea și piperul, dar pot fi adăugate și alte condimente pentru un plus de culoare, cum ar fi boiaua de ardei sau chiar curcuma.
Năutul, ca și fasolea, este un aliment foarte hrănitor, bogat în vitamine și minerale. Consumul de năut este foarte recomandat de nutriționiști, datorită conținutului ridicat de fibre, dar și a beneficiului că nu conține colesterol. Urmăriți mai jos ingredientele necesare, dar și modul de preparare pentru rețeta de hummus (humus).
Hummus de casă – Ingrediente
- 1 kg năut
- 50 gr pastă de susan (tahini)
- 30 ml ulei de măsline
- 5 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- zeama de la 1 lămâie
- 2 gr chimion
- boia de ardei, pentru décor
- pătrunjel verde
Rețetă orientală de hummus – Mod de preparare
Modul de preparare al humusului este destul de ușor, însă necesită mai mult timp pregătirea boabelor de năut. Se poate folosi și năut prefiert, din conservă, atunci când doriți să îl pregătiți mult mai repede.
Boabele de năut se spală bine, apoi se pun în apă rece cât să fie bine acoperite. Se lasă la hidratat de seara până dimineața, la loc răcoros. A doua zi, se scurge bine năutul, se clătește cu apă rece și se pune la fiert în multă apă. Se adaugă și o linguriță de sare, pentru a ajuta boabele să fiarbă mai repede.
Când năutul este bine fiert, se scurge și se lasă să se tempereze ușor. Se păstrează și apa în care a fiert, pentru a potrivi cu ajutorul ei textura humusului. Se aduc și restul ingredientelor pe masa de lucru.
Cum se prepară humus de casă?
Peste boabele de năut fierte se adaugă usturoiul curățat, puțin ulei de măsline, chimion măcinat, zeamă de lămâie și se pasează. Se transformă totul într-o pastă consistentă și omogenă.
Apoi, gustăm pasta rezultată și îi potrivim gustul cu sare, piper, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Potrivim și textura compoziției, adăugând câte puțină apă de la năut, în timp ce amestecăm intens.
Transferăm hummusul într-un bol și îl decorăm cu ulei de măsline, boia de ardei și pătrunjel verde. Putem folosi boia de ardei dulce, iute, sau chiar afumată. Păstrăm deliciosul humus la rece, acoperit cu folie de prospețime, pentru a nu oxida.
Putem servi deliciosul hummus de casă tartinat pe felii de pâine cu diverse salate, cum ar fi o salată de ridichi cu rucola.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de năut:
- conține fier, deci poate preveni anemia;
- contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, datorită conținutului de calciu și fier;
- contribuie la reducerea toxinelor și la stimularea tranzitului intestinal, prin conținutul ridicat de fibre;
- ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, prin conținutul de fibre solubile;
- combate hipertensiunea și poate preveni bolile cardiovasculare, datorită conținutului de mineralele precum magneziul și potasiul;
- contribuie la menținerea sănătății creierului, având în conținut colină, un nutrient esențial pentru creier și funcțiile sistemului nervos etc.