Denumirea rețetei este atribuită faptului că fasolea bătută este transformată într-o pasă fină și cremoasă, asemănătoare cu pasta de icre. Rețeta o mai întâlnești și sub denumirile de ”fasole frecată” sau ”fasole făcăluită”. Este ideală de preparat în perioadele de post, pentru una dintre gustările zilei.
Preparată sub această formă, fasolea este și gustoasă, dar și consistentă și foarte hrănitoare. Ceapa caramelizată cu zahăr brun și oțet balsamic, îi înnobilează gustul.
Încearcă și tu rețeta pentru a te convinge de gustul ei delicios, urmărind lista de ingrediente și pașii necesari oferiți mai jos.
Icre de fasole cu ceapă caramelizată – Ingrediente
Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente pentru prepararea boabelor de fasole și ingrediente pentru ceapa caramelizată.
Pentru icre de fasole:
- 500 gr boabe de fasole albă
- 2 litri de apă
- sare și piper
- 1-2 foi de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2-3 căței de usturoi
- 150 ml de ulei.
Pentru ceapa caramelizată:
- 2 cepe de mărime medie
- 2 linguri de ulei
- 1-2 linguri de zahăr brun
- 2-3 linguri de oțet balsamic
- 1 vârf de linguriță cu sare.
Icre de fasole cu ceapă caramelizată – Mod de preparare
Pentru a ajuta boabele de fasole să fiarbă într-un timp mai scurt, pune-le la hidratat de seara, în multă apă rece. Clătește bine boabele de fasole cu apă rece și pune-le într-o cratiță mai mare. Toarnă apă peste acestea cât dublul volumului lor. Pune cratița la frigider și las-o acolo până a doua zi dimineața.
Cum prepari fasolea pentru a o transforma în icre
A doua zi, scurge bine boabele de fasole din apa în care au stat și clătește-le.
Pune-le la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Lasă-le să fiarbă 10-15 minute, apoi scurge apa și clătește-le din nou, dar cu apă caldă. Pune boabele de fasole pentru a doua oară la fiert în multă apă fierbinte. Lasă-le să fiarbă până când încep să se pătrundă. Înlătură spuma care se formează la suprafață și adaugă o ceapă tocată mărunt și un morcov tocat rondele.
Mai adaugă în oala cu fasole și 1-2 foi de dafin și o crenguță de cimbru, dar și o linguriță de sare. Când boabele de fasole sunt bine pătrunse și încep să se paseze, scurge lichidul și lasă-le să se tempereze ușor. Cu ajutorul blenderului transformă totul într-o pastă, adăugând și usturoiul pisat, dar și uleiul, treptat. Pune pasta de fasole într-un bol și potrivește-i gustul cu sare și piper.
Descoperă și o rețetă de iahnie de fasole în varianta de post.
Cum prepari sosul de ceapă pentru icre de fasole cu ceapă caramelizată
Ceapa caramelizată care însoțește icrele de fasole în timpul servirii se prepară foarte simplu și rapid.
Mai întâi, cureți ceapa, o clătești cu apă și o toci în fâșii. Apoi, așezi o tigaie cu uleiul pe flacăra aragazului și pui ceapa la călit. O amesteci ușor să se călească uniform și presari puțină sare peste ea. Sarea îi va accentua gustul, dar o va și deshidrata ușor.
Când ceapa începe să se pătrundă și devine sticloasă, adaugă zahărul și amestecă intens pentru a se carameliza uniform. Adaugă oțetul balsamic după ce se topește tot zahărul și din nou amestecă pentru omogenizare. Stinge focul și adaugă ceapa caramelizată deasupra pastei de fasole.
Este delicioasă combinația, mai ales servită pe felii de pâine prăjită. Este consistentă și este de post.
Dacă îți place fasolea bătută, îți recomandăm să mai încerci și rețeta de hummus de fasole roșie.