Micul dejun este cea mai importantă masă dintr-o zi, conform specialiștilor în nutriție. De ceea ce mănânci la prima oră a dimineții, depinde cât de productiv vei fi, cum te vei simți în ziua respectivă, și în general, pe termen lung. Așadar, încearcă să-ți formezi deprinderea de a mânca dimineața.
De ce este atât de important micul dejun
Din cauza ritmului foarte alert al zilelor noastre, nu acordăm suficientă importanță unor obiceiuri sănătoase. Ne este greu să ne mobilizăm să facem mișcare, să mâncăm cât și ce trebuie, și nu numai. Un mic dejun sănătos te va ajuta să faci față tuturor activităților de peste zi, dar mai important, te va împiedica să ronțăi gustărele nesănătoase între mesele principale.
Există o mulțime de avantaje care te pot face să începi să mănânci la micul dejun. Fructele sau legumele sunt cele mai la îndemână în orice sezon, dar și cele mai nutritive. Ele îți vor oferi un necesar important de vitamine datorită cărora vei avea suficientă energie pentru câteva ore bune.
Nu uita că o alimentație sănătoasă la fiecare dintre cele trei mese principale, dar și la gustările dintre ele, te vor ajuta să previi afecțiuni grave, precum obezitatea.
Idei de mic dejun rapide și sănătoase
Dacă ești genul care sare pentru micul dejun pentru a-l recupera la prânz sau chiar seara, ar trebui să renunți la această obișnuință. Încearcă să-ți faci timp pentru cea mai importantă masă din zi. Este important să mănânci moderat de fiecare dată, fără să-ți forțezi organismul, pentru că la un moment dat, acesta poate să nu mai funcționeze la fel de eficient.
Dacă ți-am dat de gândit și îți dorești să începi o rutină nouă, te poți inspira din următoarele idei de mic dejun pe care le-am pregătit pentru tine.
Iaurt cu fructe
Este o combinație foarte simplă pe care o poți obține în două-trei minute. Alege un iaurt slab și fructele preferate. Spală-le, taie-le sau pasează-le, după caz, și amestecă-le într-un bol. Micul dejun este gata pentru servire. Dacă vrei, poți adauga nucile sau alunele tale preferate și chiar o linguriță de miere pentru un gust mai dulce.
Omletă
Există foarte multe idei de mic dejun pentru acest preparat sănătos și gustos. Omleta poate fi pregătită în foarte multe feluri pentru că este foarte versatilă, menționează Goodhousekeeping.com. Poți face o omletă simplă, doar cu puțină sare pentru gust.
De asemenea, poți găti repede și o omletă cu diverse tipuri de brânză sau chiar cu somon, pentru ocazii mai speciale. Îți recomandăm o rețetă gata în cel mult zece minute.
Vei avea nevoie de 2 ouă, de puțin unt sau ulei și de sare. Încălzește bine tigaia și pune untul la topit. Nu trebuie să fie mai mult de zece grame. Bate foarte bine ouăle și pune sare după gust. Lasă omleta câte două minute pe fiecare parte.
Clătite
Fie că ți-e poftă de un desert delicios sau ai prefera o gustare sărată, clătitele te pot scoate din impas de fiecare dată. Pentru pregătirea lor ai nevoie de câteva ingrediente pe care le ai deja în bucătărie. Pregătește 1 litru de lapte, 5 ouă, 300 de grame de faină, 2 linguri de zahăr, 1 linguriță de sare, 2 linguri de apă, 3 linguri de ulei.
Sparge ouăle, adaugă sarea și zahărul și amestecă bine până la omogenizare. Completează compoziția cu făină și continuă să amesteci până obții un aluat suficient de gros. Amestecă mai departe și adaugă câte puțin din lapte. La final trebuie să adaugi apa și uleiul.
Nu uita să pregătești o tigaie specială pentru a obține foi subțiri. Poți pune aproape orice vrei apoi pe clătite: gem, ciocolată, frișcă, brânză dulce sau sărată.