Deserturile cu fructe sunt preferatele tuturor vara, însă puțini știu că se pot bucura de ele la fel de mult și iarna. Fructele pot fi congelate sau transformate în diferite conserve. Se pot prepara gemuri, dulcețuri, compoturi și diferite băuturi. Toate pot fi folosite mai târziu în rețete savuroase de deserturi. Cu băuturile se pot însiropa blaturile, fructele din compot se pot adăuga în blaturi sau în creme. Gemurile și dulcețurile se pot transforma în glazuri delicioase și frumos colorate.
Descoperă aici și o rețetă de cheesecake cu jeleu de căpșuni, fără coacere. Iar mai jos urmărește rețeta gemului de zmeură fără semințe, pe care îl poți folosi în sezonul rece la decorarea prăjiturilor.
Jeleu de zmeură – Ingrediente
- 2 kg de zmeură bine coaptă;
- 1500 gr zahăr;
- sucul de la 1 lămâie.
Gem de zmeură fără semințe – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea jeleului constă în pregătirea fructelor. După ce acestea sunt pregătite se pot amesteca cu zahărul și lăsa la rece timp de câteva ore. Abia după ce se formează sirop se poate fierbe și gemul.
Un alt pas important pentru conservarea gemului constă în sterilizarea borcanelor. Acestea se spală bine cu apă și detergent, se clătesc foarte bine și se sterilizează prin fierbere sau prin încălzire în cuptor.
Cum prepari jeleu de zmeură
Începe prin a curăța bine zmeura de impurități, fără a o clăti cu apă. Zmeura folosită pentru gem sau pentru dulceață nu se trece prin apă pentru a nu reține apa în interiorul ei. După curățare cântărește zmeura și pune-o într-o cratiță cu baza dublă. Adaugă zahărul peste fructele de zmeură și amestecă bine, pentru a pătrunde zahărul uniform printre fructe. Apoi pune vasul la rece pentru 7-8 ore sau de seara până dimineața.
A doua zi vei găsi zahărul dizolvat și transformat într-un sirop frumos colorat și aromat. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă fructele să fiarbă în sirop până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma cu o sită deasă. Când siropul este limpede și nu se mai formează deloc spumă, trece zmeura printr-o sită deasă pentru a elimina toate semințele.
Din acest moment micșorează intensitatea focului la minim și fierbe gemul de zmeură fără semințe pentru aproximativ 35-40. Mai amestecă ocazional și înlătură spuma dacă se mai formează. Spre final de fierbere adaugă și sucul de lămâie.
Pune deliciosul jeleu de zmeură fierbinte în borcanele sterilizate. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură pentru a se răci lent. După răcirea completă etichetează-le și depozitează-le în cămară.
Și dacă ai dat startul pregătirii conservelor pentru iarnă, trece pe lista de preparat și rețeta de gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent.