În ultima decadă laptele vegetal a prins tot mai multă popularitate. Acesta a devenit rapid prima alegere a celor mai mulți consumatori. Poți alege dintr-o gamă largă de produse precum laptele de soia, de migdale, de cocos, de ovăz, de orez și multe altele. Laptele vegetal poate fi inclus într-o mulțime de rețete delicioase. Totuși nu toate produsele sunt la fel de sănătoase pe cât am spera, spun specialiștii.
Laptele vegetal VS laptele animal
Plantele folosite pentru obținerea laptelui vegetal sunt la fel de importante ca orice alt ingredient adăugat produsului final. Aceste lucruri au un impact direct asupra valorii nutriționale, dar și a modului în care această băutură poate impacta organismul uman.
Rețeta de preparare a laptelui vegetal poate varia de la un brand la altul. Prin urmare, specialiștii recomandă citirea cu mare atenție a listei de ingrediente de pe spatele produsului. Laptele de migdale și cel de ovăz face parte din dieta omului de secole întregi, spun specialiștii. Acestea au reprezentat mereu un substitut de încredere al laptelui provenit din sursă animală.
Laptele de migdale și cel de ovăz a fost asociat cu nenumărate efecte benefice asupra organismului. Se spune că aceste două tipuri de lapte au un impact pozitiv asupra sănătății inimii și nu numai. Prin urmare ce poți să alegi, lapte de migdale sau lapte de ovăz? Indiferent de alegerea făcută, unii specialiști susțin că laptele vegetal este mai sănătos decât cel provenit dintr-o sursă animală.
Totuși, atunci când alegi laptele de migdale sau pe cel de ovăz trebuie să iei seama la anumite aspecte. Niciunul din aceste tipuri de lapte nu oferă o cantitate suficientă de calciu și proteine, așa cum s-ar găsi în laptele de origine animală.
Însă ambele variante au la bază plante care nu au o cantitate mare de grăsimi saturate, așa cum se întâmplă în cazul laptelui de la animale. Cele mai multe tipuri de lapte vegetal sunt îmbogățite cu vitamina D și proteine pe bază de plante. Iată aici mai multe surse de proteine vegetale.
La ce ingrediente trebuie să fii atentă atunci când alegi laptele vegetal
Atunci când alegi un anumit tip de lapte vegetal este esențial să citești lista de ingrediente. Pe lângă produsul de bază din care a fost obținut, laptele de bază mai poate conține și alte ingrediente adăugate. Printre acestea cele mai frecvente sunt zahărul și caragenanul.
Caragenanul este o alternativă pe bază de plante a gelatinei. Acest ingredient este adăugat pentru a îmbunătăți stabilitatea, consistența și textura laptelui. Unele studii sugerează că acest ingredient poate provoca inflamații în organism și poate avea un impact negativ asupra sistemului gastrointestinal, în special pentru persoanele care suferă deja de boli inflamatorii intestinale.
Zahărul adăugat este un alt ingredient de care este recomandat să te ferești. Specialiștii spun că zahărul nu ar trebui să constituie mai mult de 10 % din totalul de calorii pe care le consumi zilnic. Aceste două ingrediente ar trebui să fie evitate atunci când alegi laptele potrivit pentru tine
Beneficiile consumului laptelui de ovăz
Laptele de ovăz este o opțiune ideală pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză, dar și pentru cele care își doresc să înlocuiască produsele de origine animală. Ovăzul este în general lipsit de luten, prin urmare acest produs este recomandat și persoanelor care au o anumită sensibilitate când vine vorba de alimentele care conțin gluten.
Conform publicației EatingWell, o singură cană de lapte de ovăz conține în jur de 80 de calorii. Dintre acestea se regăsesc 2.5 grame de proteine, 4 grame de grăsimi nesaturate, 16 grame de carbohidrați și 2 grame de fibre. Mai mult.
Te vei bucura de 15 % din doza zilnică recomandată de calciu și 10 % din doza zilnică recomandată de vitamina A. Specialiștii spun că laptele de ovăz conține puțin mai multe calorii față de alte produse obținute din alte plante.
Beneficiile laptelui de migdale
Laptele de migdale se numără printre cele mai bine vândute produse lactate din Statele Unite ale Americi. O singură cană de lapte de migdale conține doar 30 de calorii, 1 gram de proteine, 3 grame de grăsimi, 1 gram de carbohidrați și 0 grame de fibre.
Totuși, laptele de migdale conține 30 % din doza zilnică recomandată de calciu, 2 % din doza zilnică recomandată de fier și 15 % din doza zilnică recomandată de vitamina A. Laptele de migdale este bogate și în vitamina E și magneziu.
Laptele de migdale este aromat și nu conține mulți carbohidrați, fiind un produs excelent în special pentru persoanele care vor să-și mențină greutatea sub control.
Laptele de migdale sau laptele de ovăz
Atunci când trebuie să faci alegerea finală dintre laptele de migdale și laptele de ovăz trebuie să te orientezi după propriile nevoi nutriționale. Alegerea ideală depinde doar de stilul tău de viață și de alimentația pe care vrei să o ai. Dacă ești alergic la migdale, atunci în mod cert laptele de migdale nu este potrivit pentru tine.
Dacă îți dorești un produs mult mai bogat în nutrienți atunci laptele de ovăz este ideal. În schimb, dacă vrei un produs care să aibă mai puține calorii, atunci trebuie să te orientezi asupra laptelui de migdale. Alegerea finală se află întotdeuna în mâinile cumpărărtorului.