Un studiu recent, realizat la Universitatea de Tehnologie din Graz, sugerează că fructele și legumele asigură un segment important din diversitatea bacteriană a intestinului uman. O altă concluzie a cercetării a vizat consumul mai multor fructe și legume în perioada copilăriei. E perioada care influențează pozitiv dezvoltarea sistemului imunitar, arată autorii studiului.
În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai conștienți de importanța microbiomului intestinal și a menținerii acestuia într-o stare optimă. Un microbiom intestinal sănătos are o gamă diversă de bacterii, viruși, ciuperci și alte microorganisme. Ele ajută sistemul digestiv să descompună alimentele și să susțină sistemul imunitar și axa intestin-creier, relatează MedicalNewstoday.
Legătura dintre fructe și legume și sănătatea intestinală
Adesea, oamenii sunt confuzi în ceea ce privește alimentația care să le asigure un microbiom intestinal divers și sănătos. Studiul efectuat la Universitatea de Tehnologie din Graz (Austria) sugerează că soluția este extrem de simplă, și anume să mănânci cât mai multe fructe și legume.
Fructele și legumele proaspete susțin sănătatea intestinului
Pentru acest studiu, cercetătorii au creat mai întâi un catalog de date despre microbiom și consumul de fructe și legume. Astfel au putut observa ce bacterii și microorganisme din plante provin din fiecare tip de produs biologic.
Ulterior, oamenii de știință și-au comparat catalogul de date cu informațiile disponibile public din două studii despre flora intestinală: proiectul TEDDY, care analizează dezvoltarea bebelușilor într-un studiu pe termen lung. Este vorba de American Gut Project, destinat examinării microbiomului intestinal al adulților. În final, cercetătorii au reușit să găsească dovezi ale microflorei de fructe și legume în intestin.
Practicile agricole curente trebuie regândite
Dr. Gabriele Berg, șeful Institutului de Biotehnologie de Mediu de la Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria și autorul principal al acestui studiu, a declarat pentru sursa citată că aceste descoperiri pot afecta modul în care fructele și legumele proaspete sunt cultivate și ambalate, în viitor. Motivul este acela că agricultura și horticultura intensive sunt un motor puternic al microbiomului de mediu. Acesta influențează direct sănătatea umană, precum și sănătatea planetei.
În viziunea expertei, practicile agricole actuale vor trebui să fie regândite substantial De exemplu, trebuie prioritizate cultivarea, producția și controlul semințelor, utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor, depozitarea alimentelor și procesarea.
Fructele și legumele proaspete vor avea întotdeauna cel mai bun microbiom. Firmele agricole sau de prelucrare au deja o influență majoră în acest sens. Depozitarea și procesarea alimentelor trebuie, de asemenea, reconsiderate, a adăugat dr. Berg.
Fructele și legumele au o importanță majoră în timpul copilăriei
Pe de altă parte, oamenii de știință au observat că cei care consumă mai multe fructe și legume în timpul copilăriei dezvoltă un sistem imunitar puternic în primii 3 ani de viață.
Potrivit medicului Babak Firoozi, gastroenterolog la Centrul Medical MemorialCare Orange Coast din Fountain Valley (California), în timpul copilăriei, flora intestinală este puternic influențată de mamă, precum și de introducerea timpurie a fructelor și legumelor în alimentație.
Microbiota intestinală generală pare să se stabilezeze și să nu se schimbe semnificativ după ce copilul împlinește 2 ani, a precizat Firoozi. Prin urmare, este esențial ca părinții să introducă o alimentație sănătoasă, de la o vârstă fragedă. ”Astfel încât copilul să poată avea o microbiotă intestinală pe tot parcursul vieții, cât mai diversă”, completează acesta.
Excelente surse de fibre
Dieteticianul nutriționist Monique Richard a remarcat unul dintre multele motive pentru care fructele și legumele sunt atât de importante pentru sănătatea intestinului. Acesta vizează conținutul lor de fibre, atât insolubile, cât și solubile.
Potrivit acesteia, fibrele adaugă volum scaunului, ceea ce ajută la deplasarea toxinelor prin intestine pentru a fi eliminate. Aceste fibre hrănesc microbiomul din intestin, activând funcțiile biologice. Richard le recomandă părinților să introducă în alimentația copilului, la 1-3 ani, o varietate cât mai largă de fructe și legume.
Fructele și legumele prietenoase cu intestinul
Deși majoritatea fructelor și legumelor sunt bogate în fibre solubile și insolubile și au componente benefice, Richard a remarcat că cele care susțin în mod semnificativ sănătatea intestinală includ următoarele categorii:
– legume din familia Brassica: varză de Bruxelles, varză, kale, rucola, sparanghel și broccoli
– legume din familia Allium: arpagic, ceapă, usturoi, praz, ceapă eșalotă și ceapă verde
– legume fermentate: chefir, kimchi, varză murată, iaurt, miso
– fructe: banane, smochine, pere, fructe de pădure, mere, pere, caise și kiwi.