Proteina este nutrientul esențial pe care corpul nostru îl folosește pentru a construi și menține țesutul. Unele dintre legumele care furnizează cele mai multe proteine sunt năutul, edamame și lintea, dar există și altele pe care le poți include în dietă. Iată o listă cu unele dintre cele mai importante surse de proteine pe bază de plante.
Legume bogate în proteine pe care e indicat să le consumi în mod regulat
Legumele sunt alimente care provin din orice parte comestibilă a unei plante, cum ar fi frunzele, semințele, rădăcinile, florile, tuberculii, tulpinile și bulbii. Indiferent ce tip de legume alegi să consumi, asigură-te că îți oferă ceea ce ai tu nevoie.
Specialiștii recomandă ca majoritatea adulților să obțină cel puțin 10% până la 35% din calorii din proteine în fiecare zi. Scopul zilnic este de aproximativ 56 de grame de proteine pentru bărbați adulți și 46 de grame pentru femei.
Legumele de mai jos au cel mai mare conținut de proteine, așa că dacă vrei să te concentrezi pe asta, nu mai sta pe gânduri. Nu au prețuri mari și le poți găsi mai tot timpul anului în magazine.
Edamame
Edamame e pe primul loc al listei cu 18,6 grame de proteine per cană. Aceste leguminoase ușor dulci sunt greu de învins când vine vorba de adăugarea proteinelor pe bază de plante în dieta ta. Edamame se pot consuma și crude, pe post de gustare. Le poți adăuga în salate, le poți prăji sau le poți sota. Alegerea îți aparține, în funcție de preferințele tale.
Linte
Lintea conține 15,5 grame de proteine per cană. Lintea este cunoscută pentru că poate sta la baza unei supe cu un gust greu de ignorat. De asemenea, ea poate fi inclusă și în aperitive. Specialiștii spun că lintea prăjită cu spanac și morcovi și un ou poșat deasupra este ceva e merită încercat.
Lintea este un aliment versatil și poate fi, de asemenea, folosită pentru a face burgeri și prăjituri.
Fasole neagra
Fasolea neagră este originară din America și are 15,23 grame de proteine per cană. Aceasta este de obicei regăsită în mâncărurile mexicane și cubaneze și e ușor de asezonat cu ceapă, usturoi, ierburi și condimente.
De asemenea, poți face burgeri din fasole neagră sau o poți include într-o salată. Fasolea neagră poate fi, de asemenea, o bază pentru o supă delicioasă.
Năut
O cană de năut din conservă conține 14,74 grame de proteine per cană. Năutul are o textură densă ca majoritatea leguminoaselor, așa că reprezintă o modalitate rapidă și ușoară de a avea o masă copioasă fără carne.
Năutul este baza pentru hummus, dar se poate consuma și sotat cu lămâie pentru a-l transforma într-o garnitură crocantă.
Fasole Lima
Fasolea Lima, cunoscută și sub denumirea de fasole de unt, conține 13,41 grame de proteine per cană. Se poate combina în mai multe feluri, similar cu edamame. E important însă de menționat că atunci când e gătită capătă o textură mai cremoasă.
Mazăre verde
Mazărea verde conține 7,86 grame de proteine pe cană. Aceasta poate fi adăugată la mâncăruri precum cele cu pui sau se poate amesteca cu orez pentru o cină simplă și ușoară.
Supa de mazăre este și ea perfectă pentru o masă bogată în proteine.
Spanac
Spanacul nu avea cum să lipsească nici el de pe această listă. Acesta conține 6,14 grame de proteine per cană, atunci când este fiert. Spanacul crud are doar 0,9 grame de proteine pe rcană, deoarece frunzele își pierd mult din volum atunci când sunt gătite.
Spanacul cu ouă sau o salată de spanac cu ardei roșu, fistic, ciuperci și un ou poșat te pot ajuta să obții o masă sănătoasă și delicioasă.