Gutuile fac parte dintre darurile parfumate ale toamnei, pline de substanțe nutritive. Sunt bogate în vitaminele A, C și vitaminele din grupa B, dar și în minerale, precum calciu, fosfor, magneziu și zinc. Au un conținut ridicat de fibre și oferă sațietate atunci când sunt consumate proaspete sau preparate. Dar consumul de gutui este benefic și în lupta împotriva radicalilor liberi, pentru că sunt bogate în antioxidanți.
Din gutui poți prepara diferite deserturi, aperitive sau garnituri. Dar le poți conserva și pentru iarnă sub formă de compot, gem, dulceață, peltea sau diferite băuturi. Descoperă aici și rețeta de sirop de gutui pentru iarnă. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei tradiționale de gutuiată.
Lichior de gutui – Ingrediente
- 1500 gr de gutui bine coapte;
- 1 kg de zahăr;
- 2500 ml votca;
- sucul de la 2 lămâi.
Rețeta tradițională de gutuiată – Mod de preparare
Ca și alte rețete de lichior din fructe sau din alte ingrediente și cea din gutui se prepară în mai multe etape. Este necesară o etapă de macerare a fructelor împreună cu zahărul pentru a se forma sirop. Apoi urmează etapa de macerare cu alcool, iar în a treia etapă se filtrează lichiorul și se depozitează la roc răcoros, în sticle capsate ermetic.
Cum prepari rețeta de lichior de gutui
Începe cu spălarea fructelor folosind buretele de bucătărie cu partea abrazivă, pentru a îndepărta tot puful. După spălare, șterge bine gutuile cu prosoape de hârtie sau cu ștregare curate. Apoi, folosind un cuțit mare cu lama ascuțită, secționează gutuile în jumătăți sau în sferturi pentru a le îndepărta cotoarele. Nu este necesar să îndepărtezi și coaja gutuilor decât dacă nu este sănătoasă.
Cotoarele gutuilor le păstrezi pentru a prepara din ele delicioasa rețetă de peltea de gutui.
După ce ai dat deoparte cotoarele de gutui, taie gutuile în cuburi cât mai micuțe și adaugă-le într-un borcan de sticlă cât mai încăpător. Pe măsură ce pui cuburile de gurui în borcan le stropești cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Adaugă imediat și zahărul și amestecă-le bine cu acesta, pentru a pudra și acoperi cu el toate cuburile de gutui.
Apoi pune borcanul la loc mai călduros pentru aproximativ 7-8 zile. Nu închide borcanul ermetic, doar acoperă-l cu capacul din dotare. Pe parcursul acestei perioade mai agită borcanul din când în când, pentru a se amesteca bine gutuile cu zahărul și a se forma mai rapid sirop.
Când se topește tot zahărul și se formează mult sirop în borcan, adaugă votca. Capsează borcanul ermetic cu capacul aferent și depozitează-l în cămară pentru cel puțin o lună.
Comparativ cu alte fructe, gutuile au o perioadă mai îndelungată de macerare. În aproximativ 3 luni poți filtra deliciosul lichior de gutui. Îmbuteliază-l în sticle pe care le capsezi ermetic și le depozitezi în cămară.
Și tot din categoria rețetelor cu gutui îți mai recomandăm să încerci și o rețetă de dulceață de gutui tăiate în cuburi, gustoasă și aromată.