Mâncare de fasole verde la borcan, pentru iarnă

Pentru că este sezonul păstăilor de fasole verde, bogate în nutrienți esențiali pentru sănătate, te poți bucura de gustul și proprietățile lor, conservându-le pentru iarnă. Îți oferim mai jos o rețetă simplă de mâncare de fasole verde la borcan.

Maria Udrea
Publicat: 12 iulie 2022, 6:54

Fasolea este o leguminoasă bogată în fibre vegetale, dar săracă în calorii. Consumul de fasole verde îmbunătățește sistemul digestiv, pentru că are proprietatea de a se digera foarte ușor. Este bogată în vitamine și minerale, precum vitamina A, C, K, B6, potasiu, cupru, siliciu, calciu etc. Conține și acid folic, cu rol important in regenerarea celulară. Acidul folic contribuie la formarea celulelor roșii din sânge.

Consumul de fasole verde oferă o multitudine de beneficii sănătății organismului uman. Nu ezita s-o incluzi în meniurile tale zilnice. O poți prepara sub formă de salată de fasole păstăi cu usturoi, o poți include în supe și ciorbe, dar și în mâncăruri scăzute. Iar dacă vrei să o conservi pentru sezonul rece, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari.

Mâncare de fasole verde la borcan – Ingrediente

  • 1 kg păstăi de fasole verde
  • 250 gr ceapă galbenă
  • 2-3 morcovi
  • 1 rădăcină de țelină cu lujeri și frunze
  • 5-6 grăunți de usturoi
  • 500 gr ardei gras
  • 750 gr pastă de roșii sau bulion
  • 300 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 litri de apă
  • 1 lingură de sare pentru murături, neiodată
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 1-2 crenguțe de cimbru.

Rețetă de mâncare de fasole păstăi la borcan – Mod de preparare

Începe cu pregătirea tuturor legumelor, pentru a le avea la îndemână când pornești aragazul. Spală păstăile de fasole verde în mai multe ape reci. Îndepărtează-le capetele ascuțite și rupe-le în bucăți mai mici.

Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt. Curăță usturoiul și toacă-l în rondele, iar morcovii curăță-i și dă-i pe răzătoare. Rădăcina de țelină după curățare se poate toca mărunt sau se poate da pe răzătoare ca și morcovii. Spală ardeii, curăță-i și toacă-i în cuburi. Spală și lujerii de țelină și frunzele și pune-le într-o sită la scurs. Clătește și crenguțele de cimbru și lasă-le la scurs. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți da start preparării conservei de fasole verde.

În plus, nu strică să ai în vedere care sunt alimentele neperisabile pe care e recomandat să le ai în casă în caz de urgență. Află aici ce poți adăuga pe lista de cumpărături.

Cum prepari mâncare de fasole verde la borcan, pentru iarnă

Așază o oală de aproximativ 5 litri pe flacăra aragazului. Pune în ea 3 litri de apă la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă sarea și amestecă până când se diluează. Lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere și adaugă păstăile de fasole verde. Adaugă și lujerii de la țelină, fără frunze și crenguțele de cimbru.

Într-o tigaie adâncă, așezată și aceasta pe flacăra aragazului, pune uleiul să se încălzească. Adaugă ceapa și usturoiul și amestecă-le pentru a le căli ușor. Când ceapa devine translucidă, adaugă morcovii și rădăcina de țelină. Amestecă intens pentru omogenizarea amestecului de ingrediente.

Lasă-le și pe acestea la călit 5-6 minute, apoi adaugă ardeii și peste alte 5-6 minute, adaugă pasta de roșii. Adaugă și o ceașcă din apa care fierbe cu păstăile de fasole. Lasă sosul de roșii cu legume să fiarbă la foc de intensitate mică până în momentul când păstăile de fasole verde sunt pătrunse. Apoi, adaugă-l în oala cu păstăi de fasole verde. Mai fierbe mâncarea de fasole verde pentru 10-15 minute, atât cât să se întrepătrundă toate aromele. Gustă mâncarea și potrivește-i gustul cu sare și piper.

Pune mâncarea de fasole verde fierbinte în borcanele sterilizate, dar nu înainte de a îndepărta crenguțele de cimbru și lujerii de țelină. Așază deasupra, în borcane și frunze de țelină. Acestea vor desăvârși gustul delicios al mâncării.

Vezi mai multe imagini cu mâncarea de fasole verde în GALERIA FOTO!

Înainte de închiderea borcanelor se adaugă și frunze de țelină pentru un plus de aromă / Shutterstock

Închide borcanele ermetic cu capacele aferente și așază o pătură peste ele. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le poți transfera în cămară etichetate cu data preparării. Poți păstra delicioasa mâncare de fasole verde la borcan chir și 3 ani dacă borcanele sunt bine închise și sunt depozitate la loc răcoros.

Iar dacă adori și salatele cu păstăi de fasole verde, îți oferim și o rețetă de fasole verde la borcan pentru iarnă, conservată în saramură.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI