Odată cu sosirea primăverii, organismul are nevoie de detoxificare, dar și de un aport crescut de vitamine. De aceea, preparatele simple pe bază de verdețuri sunt la mare căutare.
Printre acestea se numără spanacul, urzicile, ștevia, loboda, leurda, ceapa verde și usturoiul verde. Toate sunt recomandate a fi incluse cât mai frecvent în alimentație, pentru un plus de sănătate. Sunt pline de vitamine și minerale și sunt foarte recomandate după sezonul rece, în care s-a consumat mai multă carne.
Verdețurile de primăvară pot fi folosite separat în preparate, dar pot fi și combinate. Cu cât adaugi mai multe într-o singură mâncare, cu atât beneficiile pentru sănătate vor fi mai însemnate. În plus, te vei bucura de o explozie de gusturi și arome într-o singură farfurie. Descoperă din categoria rețetelor preparatelor cu multe verdețuri și o rețetă de ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean.
Mai jos, poți urmări rețeta cu spanac, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Mâncare de spanac cu ceapă verde și usturoi verde – Ingrediente
- 1 kg spanac verde
- apă pentru opărit spanacul
- 1 legătură de ceapă verde
- 2-3 fire de usturoi verde
- 3 linguri de ulei
- 2 linguri de făină
- 500 ml apă fierbinte
- sare și piper după gust
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- 1/2 legătură de mărar verde.
Rețeta mâncării de spanac – Mod de preparare
Mai întâi, te vei ocupa de pregătirea spanacului. Acesta necesită curățarea frunzelor de pe tulpini, spălarea și scurgerea lor. Apoi, urmează un proces de blanșare scurtă a frunzelor.
După ce spanacul este pregătit, vei pregăti un sos bechamel, de post, cu ceapă și usturoi verde. În acest sos vei prepara spanacul, după ce îl vei opări. Descoperă și care sunt beneficiile consumului de spanac și cum să-l integrezi în dieta ta zilnică.
Cum prepari mâncare de spanac cu ceapă verde și usturoi verde
Pune o oală cu 1,5 litri de apă la foc.
Separă frunzele de spanac de tulpini, clătește-le bine cu apă rece și lasă-le într-o sită la scurs.
Când apa din oală clocotește, adaugă 1/2 linguriță de sare și amestecă intens pentru a se dizolva. Apoi, adaugă frunzele de spanac și opărește-le doar pentru câteva secunde, atât cât să se înmoaie. Pune-le într-o sită, la scurs. După scurgere, toacă-le mărunt, cât sunt încă fierbinți.
Curăță ceapa verde și usturoiul verde, clătește-le și toacă-le în rondele. Apoi, pune-le la călit într-o cratiță cu ulei încins. Amestecă-le ușor cu o spatulă, pentru o pătrundere uniformă. Când sunt înmuiate bine, adaugă făina și amestecă intens, până când aceasta absoarbe tot uleiul din tigaie.
Adaugă câte puțin din apa fierbinte, amestecând continuu pentru omogenizare. Când sosul este preparat, adaugă frunzele de spanac tocate și amestecă-le bine prin sos.
Apoi, mai fierbe delicioasa mâncare de spanac cu ceapă verde și usturoi verde timp de 4-5 minute. Potrivește-i gustul cu sare și piper. Înainte de a stinge focul adaugă și mărarul tocat mărunt, iar după stingerea focului, adaugă pătrunjelul tocat.
Este o mâncare absolut delicioasă și destul de ușor de preparat. Dacă dorești și alte rețete de post cu spanac, mai poți încerca și rețeta de Spanakopita de post.