Spanacul este considerat un super-aliment datorită proprietăților sale și beneficiilor pe care le aduce organismului, prin aportul de vitamine și minerale. Această plantă este bogată în fier, iar consumul ei regulat poate preveni anemia. Pe lângă fier, spanacul mai conține și cantități mari de vitamina A, vitamina K și vitamina B9.
Consumul de spanac este foarte recomandat de specialiștii în probleme de nutriție, mai ales primăvara când organismul are nevoie de multe vitamine pentru a se revigora după perioada de iarnă. Se știe că iarna predomină mâncărurile bazate pe grăsimi animale, iar primăvara sunt recomandate cure de detoxifiere a organismului prin consumul de verdețuri. Poți afla mai multe despre spanac, citind și articolul intitulat Beneficiile spanacului: cum te ajută să rămâi sănătoasă.
Dacă te-am convins să introduci spanacul în alimentația ta, poți începe cu plăcinta grecească de post. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a o prepara.
Spanakopita de post – Ingrediente
- 1 kg de baby spanac proaspăt
- 500 gr tofu în saramură
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 fir de usturoi verde
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- 1/2 legătură de mărar verde
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- sare și piper, după gust
- 1 pachet cu foi de plăcintă de post
- semințe de susan alb și negru.
Spanakopita de post – Mod de preparare
Înainte de a da start pregătirii ingredientelor pentru plăcintă, scoate foile de plăcintă de la congelator și lasă-le la dezghețat.
Cum prepari compoziția pentru umplut plăcinta de post
Dacă optezi să folosești spanac matur, cumpărat de la piață, acesta necesită curățarea frunzelor de pe lujeri, clătirea și opărirea lor pentru 1 minut în apă clocotită cu sare. Dacă optezi pentru frunzele de baby spanac, acestea nu se vor mai opări pentru a nu-și pierde proprietățile.
Pune o tigaie cu 1-2 linguri de ulei de măsline la încins. Curăță ceapa și usturoiul verde, toacă-le mărunt și adaugă-le în tigaie. Amestecă-le pentru 1-2 minute în ulei, atât cât să se pătrundă ușor. Stinge focul și lasă ingredientele la răcit.
Spală frunzele de baby spanac și lasă-le să se scurgă bine într-o sită. Spală și pătrunjelul verde și mărarul verde, și lasă-le la scurs. Apoi, toacă frunzele de spanac mărunt, la fel și pătrunjelul și mărarul și amestecă-le cu ingredientele din tigaie, răcite. Adaugă tofu tocat în bucăți mici sau sfărâmat, sare și piper, după gust.
Cum asamblezi și coci delicioasa plăcintă spanakopita de post
După ce ai pregătit toate ingredientele din listă, iar foile de plăcintă s-au decongelat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Grupează foile de plăcintă în 3 grupuri a câte 4 sau cinci foi, în funcție de câte se găsesc în pachet. Împarte și compoziția de spanac în trei părți. Unge foile între ele cu ulei de măsline, iar peste ultima foaie adaugă amestecul de spanac cu verdeață și tofu.
Rulează pachetele de foi peste umplutură și așază rulourile sub formă de spirală în tava de copt. Folosește o tavă rotundă cu diametrul de 26-28 cm, pe care o tapetezi cu hârtie de copt.
Unge spirala obținută cu ulei de măsline deasupra și presară semințe de susan.
Vezi mai multe imagini cu plăcinta spanakopita în GALERIA FOTO!
Coace minunata plăcintă spanakopita de post la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute. Las-o să se răcească bine înainte de a o secționa și savura cu poftă. Spor la preparat și poftă bună la preparat!
Iar pentru platoul cu aperitive festive, îți oferim și o rețetă de ruladă aperitiv cu spanac, cremă de brânză și somon afumat.