Chiar dacă găsești mere în piață pe tot parcursul anului, vor fi mult mai la îndemână când le folosești de la borcan. Nu mai pierzi timpul să le cureți, să le răzuiești și să le caramelizezi. Le ai gata preparate, doar desfaci borcanul și le incluzi în rețeta pe care vrei să o faci.
Această metodă de conservare este ideală și dacă ai mere în cantități mari și dorești să te bucuri de ele mai multe luni. Folosește-le pe cele mai deteriorate sau pe cele mai coapte. Dacă ai mai multe tipuri de mere, combină-le pentru un gust delicios și o explozie de arome.
Merele rase, conservate în acest fel, sunt perfecte pentru rețete rapide de plăcinte sau tarte. Merg foarte bine amestecate în aluaturi de chec, brioșe, clătite sau chiar pentru un desert simplu și sănătos cu iaurt sau granola.
Gustul merelor se va intensifica în timpul conservării, oferind deserturilor o aromă dulce-acrișoară inconfundabilă. Descoperă mai jos rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pași necesari, pentru a o prepara și tu.
Mere rase la borcan – Ingrediente
- 2 kg mere
- 2 linguri de zahăr sau după gust
- 1 linguriță de scorțișoară
- suc de lămâie.
Rețeta merelor rase la borcan – Mod de preparare
Vei începe cu sortarea și pregătirea merelor. Optează pentru merele preferate pe care le folosești de obicei în deserturi. Spală bine merele, curăță-le de coajă (opțional) și scoate cotoarele cu sâmburii. Apoi, rade merele pe răzătoarea mare.
Pentru a evita oxidarea rapidă a merelor, poți stropi merele rase cu puțin suc de lămâie, amestecându-le ușor.
Cum prepari mere rase la borcan
Pune merele rase într-o cratiță la foc mediu, adaugă cantitatea de zahăr menționată în lista de ingrediente și scorțișoara. Gătește-le pentru 5-10 minute, până când merele își lasă puțină zeamă și devin ușor moi. Amestecă-le pentru a se găti uniform. Această etapă va ajuta și la scăderea volumului, facilitând umplerea borcanelor.
Cantitatea de zahăr se poate ajusta în funcție de gustul merelor. Poți opta pentru a exclude zahărul și vei adăuga, dacă va fi cazul, când vei folosi merele rase. De asemenea, și scorțișoara este opțională. O poți adăuga după desfacerea borcanelor.
Continuă cu sterilizarea borcanelor și a capacelor aferente prin fierbere sau prin metoda la cuptor (15 minute la 100°C). Descoperă aici mai multe metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.
Pune merele fierbinți în borcanele sterilizate, lăsând un mic spațiu de aproximativ 1 cm de la marginea borcanului. Închide borcanele cu capace și întoarce-le cu susul în jos pentru 10-15 minute, ca să se sigileze bine.
Acoperă borcanele cu o pătură și lasă-le să se răcească complet, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o cămară.
Dacă dorești o rețetă simplă și delicioasă, în care să folosești mere rase la borcan, îți recomandăm rețeta de prăjitură cu mere cunoscută ca rețeta celor 3 pahare.