De-a lungul timpului s-a discutat despre efectele adverse asupra sănătății ale consumului de sifon, dar cum rămâne cu apa minerală. Iată ce trebuie să știi despre ea și află dacă este la fel de sănătoasă ca apa plată.
Mituri despre apa minerală
Apa carbogazoasă este creată prin dizolvarea dioxidului de carbon în apă sub presiune. Reacția conferă apei textura efervescentă. Apa minerală e distractiv de băut, dar unele dintre aceste produse conțin mai mult decât bule.
Ingredientele adăugate, cum ar fi sodiu, acid citric, arome și zahăr, sunt comune în unele mărci de apă minerală.
Apa minerală provine din izvoare minerale și conține minerale, inclusiv săruri și compuși cu sulf. Apa este îmbuteliată cu acid carbogazos pentru a crea ceea ce găsești tu pe rafturile magazinelor.
Cercetările au arătat că apa minerală poate îmbunătăți starea de hidratare a sportivilor și performanța la exerciții fizice. Este considerată o alternativă sănătoasă.
Este o băutură sănătoasă
Unii cred că consumul de băuturi carbogazoase de orice fel poate duce la scăderea sănătății oaselor, poate provoca carii dentare, poate conduce la sindromul intestinului iritabil (IBS) sau la creșterea în greutate. Există vreun adevăr în aceste afirmații?
Conform unui studiu la scară largă realizat în 2006 și publicat în American Journal of Clinical Nutrition, doar consumul de sifon a redus densitatea minerală osoasă în comparație cu alte băuturi carbogazoase. Se pare că fosforul din sifon se leagă de calciu și ajunge la rinichi, provocând oase mai slabe, scrie verywellfit.com.
Studii mai recente au dezvăluit constatări inconsecvente între băuturile sau sucurile îndulcite cu zahăr și sănătatea oaselor. Un studiu din 2019 a constatat că consumul a mai mult de două porții de băuturi răcoritoare pe zi, în medie, a fost asociat cu un risc mai mare de fractură de șold în rândul femeile aflate în postmenopauză.
Poți reduce riscul de apariție a cariilor prin consumul de apă plată carbogazoasă. Nu s-a demonstrat că procesul de carbonatare în sine crește riscul de eroziune a smalțului dentar. Cu toate acestea, atunci când ingrediente precum zahărul, acizii și sodiul sunt adăugate în apele carbogazoase, riscul cariilor dentare crește.
Nu provoacă afecțiuni ale organismului
O altă teorie este că băuturile carbogazoase pot provoca sindromul colonului iritabil (IBS). Potrivit Jurnalului Mondial de Gastroenterologie, IBS afectează 9% până la 23% din populație. Unele studii au arătat că apele carbogazoase nu sunt cauza IBS, dar pot agrava simptomele afecțiunii la unii oameni.
Există, de asemenea, afirmații că apa carbogazoasă poate duce la creșterea în greutate, dar cercetările care susțin această afirmație reiese dintr-un studiu care a fost efectuat doar pe rozătoare. Cu toate acestea, unele ape carbogazoase sunt pline cu acizi artificiali, arome, sodiu și îndulcitori.
Apa carbogazoasă simplă este pur și simplu apă care a fost sub presiune cu dioxid de carbon. Atâta timp cât apa nu conține aditivi, este la fel de hidratantă ca apa obișnuită. Dacă îți place apa minerală, cercetările au arătat că acest tip de apă – cu calciu și bicarbonat mai ridicat – oferă o hidratare mai bună în timpul exercițiilor intense.
Potrivit Consiliului American pentru Exerciții, apa minerală simplă poate fi înlocuită cu apa obișnuită în orice moment al zilei.
Cum îi poți îmbunătăți gustul
Dacă te chinui să bei apă plată, nu ești singura. Mulți oameni preferă să bea apă aromată. Consiliul American pentru Exercițiu recomandă următoarele pentru a îmbunătăți aroma apei minerale, menținând-o în același timp sănătoasă.
Adăugă citrice. Stoarce niște suc proaspăt de lămâie, lime, portocale sau grapefruit în băutură. Sucul îi dă aromă în timp ce adaugă antioxidanți și câteva zaharuri naturale pentru un plus de energie.
Folosește mentă. Pune frunze de mentă proaspătă pe fundul paharului. Toarnă apa peste ele și adăugă gheață, dacă dorești. Uleiurile esențiale eliberate în apă vor oferi o băutură răcoritoare.
Fructe de pădure. Adaugă fructe de pădure, citrice sau orice combinație de fructe preferate într-un pahar sau o sticlă de apă. Când torni apă, aceasta se va infuza cu aromele naturale ale fructelor. O altă opțiune este să achiziționezi o sticlă de apă cu infuzor. Poți pune cu ușurință fructele în inserție.