Poți prepara rețeta atât cu năut proaspăt cât și cu năut din conservă. Dacă timpul îți permite așteptare mai îndelungată până la prepararea mâncării, poți folosi năutul proaspăt. Acesta necesită un timp de hidratare, înainte de fierbere. Iar dacă nu dorești să petreci foarte mult timp în bucătărie, îl poți folosi pe cel conservat.
Aceleași opțiuni le ai și pentru sosul de roșii. Poți folosi un sos de roșii conservat, pentru scurtarea timpului de preparare. Sau îl poți prepara din roșii proaspete. Îți oferim mai jos varianta de rețetă cu năutul din conservă, și un sos de roșii concentrat și aromat, de la borcan.
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi – Ingrediente
- 250 gr de năut fiert, din conservă
- 1 ceapă de mărime medie
- 3 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 linguriță cu ghimbir răzuit
- 4-5 linguri cu ulei de măsline
- 500 gr de sos concentrat de roșii
- câteva frunze de busuioc
- 1-2 crenguțe de cimbru
- sare și piper după gust
- pătrunjel verde.
Rețeta de năut cu sos aromat de roșii – Mod de preparare
Mai întâi, adună pe masa de lucru toate ingredientele, pentru a le avea la îndemână atunci când aprinzi aragazul.
Apoi, adună și ustensilele de lucru. Ai nevoie de un tocător și un cuțit de legume, o cratiță, o tigaie și o spatulă de amestecat ingredientele.
După ce te-ai asigurat că ai totul la îndemână, poți aprinde aragazul pentru a prepara sosul de roșii.
Chiar dacă folosești un sos de roșii de la borcan, îl vei mai îmbogăți și cu alte ingrediente, pentru a obține un sos delicios și consistent.
Cum prepari sosul pentru rețeta de năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi
Curăță ceapa, usturoiul și morcovii și clătește-le cu apă rece. Toacă mărunt ceapa, iar usturoiul și morcovul le dă-le pe răzătoare.
Așază o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins. Adaugă ceapa tocată și călește-o pentru 1-2 minute, amestecând-o continuu. Adaugă și un cățel de usturoi. Apoi, adaugă morcovul răzuit și mai călește ingredientele pentru 1-2 minute, amestecându-le. Lasă-le doar atât cât să se pătrundă ușor și să-și degaje bine aromele.
Adaugă sosul concentrat de roșii din borcan și o ceașcă mică de apă. Mărunțește 3-4 frunze de busuioc și adaugă-le în sos, pentru un plus de aromă. Odată cu acestea, adaugă și crenguțele de cimbru, ghimbirul răzuit și ultimii doi căței de usturoi răzuiți. Mai fierbe sosul de roșii pentru aproximativ 7-8 minute, timp în care îi asezonezi gustul cu sare și piper.
Scurge boabele de năut din conservă, clătește-le cu apă rece și adaugă-le în sosul de roșii. Mai fierbe boabele de năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi pentru 7-8 minute.
Apoi, te poți răsfăța cu delicioasa mâncare de năut caldă, decorată cu pătrunjel verde și alături de salata preferată.
Tot din categoria rețetelor simple și rapide, de post, mai poți prepara și rețeta de mâncare de mazăre cu morcovi.