Negresa este una dintre cele mai populare prăjituri, pe care o îndrăgesc toți iubitorii gustului dulce. Este gustoasă și are o textură mai densă, dar spongioasă. O poți aroma după preferințe și o poți prepara chiar și simplă, pentru că este extrem de gustoasă. Nu uita că o poți îmbogăți și cu fructe proaspete sau uscate.
Blatul de negresă îl poți prepara și ca bază pentru prăjituri cu diferite creme sau pentru torturi. În orice combinații te hotărăști să-l incluzi, vei obține un desert cu gust absolut delicios, dar și aspectuos.
Descoperă aici și o rețetă de negresă de post cu gem de caise în aluat. Mai jos, îți oferim rețeta detaliată cu listă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru varianta de desert cu vișine.
Negresă cu vișine – Ingrediente
- 6 ouă de mărime medie
- 200 gr de zahăr
- 250 gr de unt gras
- 25 gr de pudră de cacao
- 120 ml de lapte
- 400 gr de făină
- 2 lingurițe cu esență de rom
- 7 gr de praf de copt
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 250 gr vișine fără sâmburi.
Rețetă de prăjitură cu cacao și vișine – Mod de preparare
Pentru reușita aluatului de negresă, optează pentru ingrediente principale de calitate. Alege un unt gras cu peste 80% coeficient de grăsime, iar pudra de cacao cu peste 50% masă de cacao.
Cum prepari negresă cu vișine
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru blatul de negresă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, ocupă-te de vișine pe care le speli, le îndepărtezi sâmburii și le lași într-o sită, la scurs.
Pune într-o crăticioară zahărul, untul, pudra de cacao și laptele. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și amestecă ingredientele până se topesc și le omogenizezi. Compoziția rezultată va avea o textură cremoasă.
Stinge focul și lasă compoziția să se tempereze, în timp ce te ocupi de pregătirea celorlalte ingrediente. Când este ușor răcită, adaugă și esența și omogenizează din nou compoziția.
Separă, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri și amestecă-le intens cu mixerul sau cu un tel, până când devin cristaline. În compoziția de cacao răcită, adaugă mai întâi gălbenușurile, apoi bezeaua de albușuri. Amestecă ușor cu o spatulă pentru a obține o compoziție aerată. Trece făina împreună cu praful de copt prin sită și adăugă-le treptat în compoziția pentru negresă.
Pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm. Întinde compoziția pentru blatul de negresă în ea și niveleaz-o uniform la suprafață. Apoi presară vișinele pe deasupra. Presează-le cu o spatulă să pătrundă ușor în compoziție.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace delicioasa negresă cu vișine pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, las-o să se răcească bine, apoi o poți porționa.
Și tot din aceeași categorie de rețete, îți recomandăm să încerci și o rețetă de brownie cu brânză și cireșe.