O dietă sănătoasă ar putea prelungi viața cu 10 ani. Alimentele care pot face diferența

Trecerea de la un stil alimentar dezordonat la unul ceva mai echilibrat la vârsta mijlocie ar putea adăuga aproape un deceniu la viața unei persoane, sugerează un nou studiu. Cu alte cuvinte, o dietă sănătoasă ar putea prelungi viața cu 10 ani. Anumite alimente sunt cele care pot face diferența.

Andrada Marinică
Publicat: 28 noiembrie 2023, 8:22
Studiul a descoperit că persoanele în vârstă de 40 de ani care au renunțat la dieta nesănătoasă / Shutterstock

Studiul, publicat recent în Nature Food, s-a bazat pe un model folosit pentru a estima modul în care schimbările stilului de viață ar putea afecta speranța de viață a unei persoane. S-au folosit date despre 467.354 de participanți de la UK Biobank. Acesta din urmă e o bază de date biomedicală la scară largă. Reprezintă adesea o resursă de cercetare care conține date genetice și informații de sănătate despre o jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.

O dietă sănătoasă ar putea prelungi viața cu 10 ani

Modelul a descoperit că persoanele în vârstă de 40 de ani care au renunțat la dieta nesănătoasă. Ei au optat pentru un stil alimentar echilibrat ar putea adăuga aproximativ 10 ani la speranța de viață. Mai specific, e vorba de 10,8 ani în plus pentru femei și 10,4 ani pentru bărbați.

Trecerea de la o dietă medie la dieta asociată longevității a fost între timp legată de o creștere a speranței de viață de 3,1 ani pentru femeile în vârstă de 40 de ani, crescând ușor la 3,4 ani pentru bărbați. Efectuarea acelorași schimbări în alimentație la 70 de ani a fost asociată cu o creștere a speranței de viață. Aici e vorba de aproximativ cinci ani.

„Câștigurile în speranța de viață sunt mai mici cu cât este mai mare întârzierea în inițierea îmbunătățirilor dietetice. Cu toate acestea, chiar și pentru cei care inițiază schimbarea dietei la vârsta de 70 de ani, creșterea speranței de viață este de aproximativ jumătate din cea atinsă de adulții de 40 de ani”, au scris autorii studiului.

Ei au descoperit că, cu cât schimbările către o dietă sănătoasă sunt mai mari, cu atât câștigurile așteptate în speranța de viață sunt mai mari.

Cerealele integrale, nucile și fructele au fost asociate cu cele mai mari creșteri ale speranței de viață

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au descoperit că cerealele integrale, nucile și fructele par să facă cea mai mare diferență pozitivă în speranța de viață. Cele mai strâns legate de mortalitate au fost băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, mai scrie în studiu.

Dieta mediteraneană, una dintre cele mai sănătoase din lume

Potrivit analizei cercetătorilor, o dietă asociată longevității a constat într-un aport ridicat de lapte și lactate, legume, nuci și leguminoase. De asemenea, e nevoie de un aport moderat de cereale integrale, fructe, pește și carne albă.

E nevoie și de o scădere în aportul de ouă, carne roșie și băuturi îndulcite cu zahăr. La fel de important e și un aport redus de cereale rafinate și carne procesată.

Recomandările noului studiu sunt mai apropiate de dieta mediteraneană, care este considerată una dintre cele mai sănătoase moduri de alimentare. Ea pune accent pe cerealele integrale, proteinele slabe, fructele, legumele și grăsimile sănătoase. În același timp, e importantă limitarea alimentelor procesate, precum și a alimentelor dulci și prăjite.

Care au fost limitările studiului

Modelul unui regim alimentar nesănătos, care a fost cel mai asociat cu scăderea longevității, nu conținea cantități substanțiale de cereale integrale, legume, fructe, nuci, leguminoase, pește, lapte și lactate și carne albă. Pe de altă parte, era bogat în cantități substanțiale de carne procesată, ouă, cereale rafinate și băuturi îndulcite cu zahăr.

Autorii au recunoscut că studiul lor a arătat o corelație, nu o cauzalitate, între o dietă sănătoasă și creșterea speranței de viață. Ei și-au ajustat modelul pentru a încerca să prevină factori precum fumatul și statutul socio-economic să deformeze rezultatele.

O limitare suplimentară a fost că Biobankul din Marea Britanie nu măsoară consumul de orez al participanților. Acesta este deosebit de important pentru multe grupuri de migranți.

Profesorul Gunter Kunhle, om de știință în nutriție de la Universitatea Reading, Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru Business Insider: „Descoperirile sunt în concordanță cu dovezile cunoscute despre tipurile de diete care duc la o viață mai lungă. De asemenea, trebuie remarcat faptul că o populație modelată este foarte diferită de una reală.”

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI