Editorii de la EatThis.com scriu că un prim pas pe care trebuie să îl faci, atunci când vrei să îți învingi pofta de bomboane, suc, prăjituri și alte deserturi este să conștientizezi cu ce te confrunți.
Obiceiul alimentar care reduce pofta de dulce
Nu este vorba doar despre tine și dorința ta de a consuma zahăr. În realitate, există o industrie alimentară de miliarde de Dolari care încearcă cu disperare să comercializeze alimente procesate. Iar tu ești ținta lor, ești un potențial client, dornic să cumpere alimente procesate la prețuri mici. Nimic nu poate fi mai profitabil decât atât.
Oamenii de știință din domeniul alimentar lucrează zi și noapte pentru a crea alimente care, datorită compoziției lor, ne potențează aceste pofte.
– Lon Ben-Ashe, nutriționist dietetician la Centrul de longevitate Pritikin
„Și uite așa, zahărul a devenit <<drogul>> nostru preferat”, completează specialistul în nutriție.
Reducerea poftei de dulce este o adevărată provocare, însă poți avea rezultate, dacă ești consecventă. Acest tip de comportament alimentar poate fi schimbat prin practică zilnică.
Nutriționiștii spun că am dezvoltat o preferință pentru o anumită aromă degustând-o în numeroase rânduri. Pornind de aici, Lon Ben-Ashe sugerează că o modalitate eficientă de a modifica acest obicei este „modificarea progresivă a acuității gustului” și concentrarea atenției pe consumarea unor alimente de calitate, scrie EatThis.com.
Un prim pas este să îți propui să consumi cantități mai mici de alimente procesate, și mai multe produse integrale. Treptat, pofta de dulce se va reduce.
„Poate dura câteva zile, însă vei observa că legumele încep să aibă un gust mai bun, iar fructele par mai dulci și mai aromate. Cei care au început acest proces ne-au spus la început că fructele nu sunt dulci, iar apoi, în timp, au ajuns la concluzia că au gust de desert”, susține Lon Ben-Ashe.
Înlocuiește alimentele dulci cu fructe pentru a reduce pofta de zahăr
Primul pas prin care îți poți schimba acuitatea gustului este să înlocuiești alimentele dulci, procesate, cu fructe. Nutriționistul subliniază faptul că „nimeni nu a dezvoltat vreodată o dependență de zahăr pentru că a mâncat prea multe fructe”.
Așadar, o bună modalitate prin care poți controla pofta de dulce este să mănânci fructe.
– Lon Ben-Ashe
Fructele sunt bogate în nutrienți și conțin o mulțime de fibre, care contribuie la prelungirea senzației de sațietate. În plus, acestea controlează cantitatea de zahăr din sânge, datorită fibrelor solubile. Acestea din urmă acționează ca un gel în tractul intestinal și ajută la reglarea glicemiei. Descoperă și cinci alimente cu un conținut scăzut de zahăr pe care le poți consuma fără grijă când vrei să slăbești.
Asociază fructele cu alte alimente bogate în fibre
Lon Ben-Ashe, susținător al dietei Pritikin, propune elaborarea meselor în jurul unor alimente integrale, sățioase. Acest proces de selecție presupune consumarea unor alimente care vor rămâne în stomac pentru mai mult timp, dar care sunt slabe din punct de vedere caloric.
Printre alimentele cu un conținul crescut de fibre amintim merele, rucola, sparanghelul, broccoli, conopida, ciupercile, spanacul, ardeiul, perele, nuca de cocos sau bananele.
„Fructele pot fi consumate alături de legume. Această combinație ajută în procesul de slăbire și permite reglarea glicemiei”, completează specialistul.
Dacă nu ești fan al legumelor, poți combina diferite fructe cu nuci și semințe (in, chia, cânepă, semințe de dovleac sau de susan). Pune pe listă și untul de arahide fără zahăr adăugat. Combinarea acestor alimente te va ajuta să te simți sătulă pentru un timp îndelungat.