Papanașii sunt un fel de gogoși mai dense, dar pufoase, care se servesc de obicei cu smântână și dulceață, oferind o combinație perfectă de arome și texturi.
Textura papanașilor este puțin diferită față de cea a gogoșilor clasice datorită bogăției de ingrediente ce compun aluatul. Ca și agent de creștere se folosește praful de copt, uneori combinat cu bicarbonatul de sodiu. Acesta din urmă are rolul de a frăgezi aluatul și a-l face mai dens, dar și ușor umed.
Descoperă și o rețetă de papanași preparați prin fierbere, denumiți și papanași muntenești. Poate nu sunt la fel de delicioși precum cei prăjiți, dar sunt mai sănătoși.
Mai jos poți urmări rețeta pas cu pas a papanașilor cu iaurt, dacă vrei să o testezi și tu.
Papanași cu iaurt în aluat – Ingrediente
- 500 g brânză de vaci
- 200 g iaurt grecesc (sau alt tip de iaurt dens)
- 2 ouă
- 100 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie (opțional)
- 1 linguriță praf de copt
- 300-350 g făină (în funcție de consistența brânzei și a iaurtului)
- un praf de sare
- ulei pentru prăjit
- smântână și dulceața preferată pentru servit.
Rețeta papanașilor cu iaurt – Mod de preparare
Consultă cu atenție lista de ingrediente și adună-le pe masa de lucru împreună cu ustensilele și vasele necesare.
Aluatul se prepară într-un timp scurt, fără a avea nevoie de frământare și relaxare precum aluatul dospit.