Papanașii sunt un fel de gogoși mai dense, dar pufoase, care se servesc de obicei cu smântână și dulceață, oferind o combinație perfectă de arome și texturi.
Textura papanașilor este puțin diferită față de cea a gogoșilor clasice datorită bogăției de ingrediente ce compun aluatul. Ca și agent de creștere se folosește praful de copt, uneori combinat cu bicarbonatul de sodiu. Acesta din urmă are rolul de a frăgezi aluatul și a-l face mai dens, dar și ușor umed.
Descoperă și o rețetă de papanași preparați prin fierbere, denumiți și papanași muntenești. Poate nu sunt la fel de delicioși precum cei prăjiți, dar sunt mai sănătoși.
Mai jos poți urmări rețeta pas cu pas a papanașilor cu iaurt, dacă vrei să o testezi și tu.
Papanași cu iaurt în aluat – Ingrediente
- 500 g brânză de vaci
- 200 g iaurt grecesc (sau alt tip de iaurt dens)
- 2 ouă
- 100 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie (opțional)
- 1 linguriță praf de copt
- 300-350 g făină (în funcție de consistența brânzei și a iaurtului)
- un praf de sare
- ulei pentru prăjit
- smântână și dulceața preferată pentru servit.
Rețeta papanașilor cu iaurt – Mod de preparare
Consultă cu atenție lista de ingrediente și adună-le pe masa de lucru împreună cu ustensilele și vasele necesare.
Aluatul se prepară într-un timp scurt, fără a avea nevoie de frământare și relaxare precum aluatul dospit.
Cum prepari aluatul pentru papanași cu iaurt
Într-un bol mare, amestecă brânza de vaci bine scursă cu iaurtul până obții o compoziție omogenă.
Adaugă ouăle, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și un praf de sare. Amestecă bine până se încorporează toate ingredientele.
Adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt, frământând până obții un aluat moale și ușor lipicios. Aluatul nu trebuie să fie prea dens.
Cum formezi și prepari papanașii
Împarte aluatul în porții egale. Modelează fiecare porție în formă de bilă. Ia fiecare bilă și formează o gaură în mijloc, pentru a obține un inel. Pentru fiecare papanaș formează câte o bilă mică din aluat pentru a o așeza deasupra în timpul servirii.
Într-o tigaie adâncă, încălzește uleiul la foc mediu. Uleiul trebuie să fie suficient de fierbinte pentru a prăji papanașii uniform.
Scufundă pe rând papanașii în ulei și prăjește-i pe ambele părți până devin aurii și crocanți. Scoate-i pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Prăjește și bilele mici din aluat până când se rumenesc frumos.
Așază papanașii prăjiți pe un platou. Adaugă smântână deasupra și pune câte o bilă mică de aluat prăjită pe fiecare papanaș. Decorează-i cu dulceață din belșug.
Acești papanași cu iaurt sunt nu doar delicioși, dar și foarte ușor de preparat, oferind o bucurie atât celor care îi gătesc, cât și celor care îi degustă.
Dacă nu știi ce dulceață este mai potrivită pentru papanași, îți recomandăm să prepari rețeta de dulceață din afine.