Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești

Papanașii fac parte dintre deserturile tradiționale foarte îndrăgite de români. Există două feluri de papanași: moldovenești și muntenești. Cei moldovenești sunt papanași prăjiți, iar cei muntenești sunt papanași fierți.

Maria Udrea
Publicat: 21 iunie 2023, 6:33

Papanașii sunt de fapt gogoși care se prepară cu brânză în compoziție și se servesc glazurate cu dulceața și smântână acră. Este unul dintre deserturile care au devenit tradiționale în meniurile românilor în zilele de 1 Mai și de 1 Decembrie.

Compoziția celor două tipuri de papanași este ușor asemănătoare, dar diferă modul de preparare al acestora.

Descoperă aici și rețeta de papanași moldovenești. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru papanașii muntenești.

Papanași fierți – Ingrediente

Compoziția pentru prepararea papanașilor nu necesită ingrediente complexe și nici foarte multe. Însă mai ai nevoie de câteva ingrediente pentru a realiza o crustă cu care se vor acoperi papanașii.

Pentru 16 papanași muntenești:

  • 550 gr brânză dulce sau proaspătă
  • 4 ouă
  • 100 gr griș
  • 100 gr făină + 30 gr pentru masa de lucru
  • 1 linguriță sare
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Pentru fierberea papanașilor:

  • 1 l apă
  • 1 sticluță esență de rom
  • 1/4 linguriță sare.

Pentru crustă:

  • 150 g pesmet din biscuiți
  • 30 g zahăr brun
  • 50 g unt.

Pentru servit:

  • smântână acră
  • dulceața preferată.

Papanași fierți – Mod de preparare

Pune brânza proaspătă, sarea și zahărul pudră într-un bol și amestecă-le bine. Adaugă pe rând ouăle, apoi esența și omogenizează bine compoziția.

Trece prin sită făina amestecată cu praful de copt și încorporează treptat acest amestec în compoziția de brânză cu ouă. Apoi adaugă și grișul și omogenizează bine aluatul.

Vei obține un aluat compact, ușor moale, dar nu și lipicios. Acoperă bolul cu aluatul cu un ștergar și lasă aluatul la odihnit pentru aproximativ o oră. În acest interval de timp grișul se va hidrata și vei putea modela papanașii cu ușurință.

Cât timp va sta aluatul la odihnit, vei pregăti ingredientele pentru crustă. Amestecă pesmetul de biscuiți, zahărul brun, untul și vanilia și pune amestecul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Rumenește ingredientele din tigaie, amestecând continuu, până când pesmetul se transformă într-un crumble caramelizat și frumos colorat. Apoi, lasă compoziția pentru crusta papanașilor la răcit.

Cum formezi și prepari delicioșii papanași fierți

Pune apa într-o oală la fiert. Adaugă sarea și esența.

Trece-ți mâinile prin făină și rupe din aluat 8 bucăți aproximativ egale. Apoi, mai rupe câte o bucată mai mică, de mărimea unei nuci, din cele 8 bucăți de aluat. Dă formă de biluțe bucăților mici de aluat. Bucățile mari modelează-le sub formă sferică, apoi aplatizează-le ușor. Scufundă-le în oala cu apa care fierbe.

Fierbe papanașii până când se ridică singuri la suprafața apei. Cu ajutorul unei site sau spumiere, scoate papanașii din apa fierbinte. Tăvălește-i imediat prin aluatul nisipos din tigaie și glazurează-i cu acesta pe toate părțile.

Fierbe și biluțele de aluat și glazurează-le și pe acestea cu aluatul nisipos.

Papanașii se fierb în apă cu sare și aromele preferate / Rețetepentrutoategusturile.ro

Așază delicioșii papanași fierți sau muntenești pe platouri cu biluțele deasupra.

Decorează-i cu smântână acră și dulceața preferată și servește-i calzi, alături de familie și prieteni.

Crusta papanașilor se prepară din pesmet de biscuiți cu zahăr brun / Rețetepentrutoategusturile.ro

Îți oferim și o rețetă de dulceață de afine, care se combină perfect cu papanașii și smântâna.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
2
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Sănătate
Băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Cum reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile
Aceasta este băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Celebritățile susțin că reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile cu ajutorul ei. Victoria Beckham este una...
5
Timp liber
Unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori. Locul din casă unde îi merge cel mai bine
Te-ai întrebat vreodată unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori? Acest loc din casă promite să prelungească durata de viață a plantei tale. Descoperă și tu unde îi merge cel...
PARTENERI