Răsfățul din farfurie poate concura, cu succes, cu orice alt cadou dăruit celor dragi, mai ales dacă este presărat cu ingredientul secret: dragostea.
Papanașii, acele gogoși dolofane cu brânză în aluat, servite cu dulceață și smântână, pot fi alegerea perfectă pentru orice zi mai specială. Se prepară ușor, cu ingrediente simple și la îndemână și, cu siguranță, vor fi pe placul tuturor.
Și pentru că luna februarie este considerată luna în care se sărbătorește iubirea, sunt mai mult decât perfecți pentru așa sărbătoare.
Îți oferim mai jos cea mai simplă rețetă de papanași, serviți cu dulceață și smântână, cu care poți să-i surprinzi pe cei dragi.
Ingrediente pentru rețeta celui mai iubit desert tradițional :
- Pentru aluatul de papanași moldovenești:
- 500 gr brânză de vaci, proaspătă
- 4 ouă medii
- 50 gr zahăr
- vanilie
- coaja rasă de la o lămâie bio
- 1 linguriță rasă cu praf de copt
- 250 gr făină
- 50 gr pesmet sau griș
- ulei pentru prăjit
- Pentru servit:
- smântână fermentată
- dulceață de vișine/căpșuni/zmeură
Rețetă de papanași moldovenești – Mod de preparare
Pregătim aluatul pentru gogoșile cu brânză.
Amestecăm într-un bol, ouăle cu sarea și zahărul, până devin spumoase și se topesc ingredientele solide.
Adăugăm brânza proaspătă de vaci, bine scursă, coaja de lămâie răzuită fin, vanilia( păstaie sau esență) și omogenizăm compoziția.
Făina o vom cerne împreună cu praful de copt și o vom amesteca cu grișul. încorporăm acest amestec în compoziția de brânză cu ouă.
Aluatul pentru gogoșile cu brânză se lasă la odihnit 20-30 de minute. După acest interval, se modelează papanașii sub formă de inele groase. Pentru fiecare inel se modelează și o bilă de aluat care va face pereche cu acesta.
Atât inelele de aluat cât și bilele se rumenesc în ulei încins până se ridică la suprafață.
Papanașii bine rumeniți se scot cu o spumieră pe prosoape de hârtie absorbante. Nu îi așezăm unul peste altul să nu se deformeze.
Delicioșii papanași moldovenești se servesc glazurați din belșug cu smântână și dulceața preferată.
Sfaturi pentru a obține cel mai pufos aluat de papanași moldovenești
Pentru a obține cel mai reușit luat de gogoși cu brânză, trebuie să respecți câteva reguli importante:
- Cerne făina și las-o la temperatura camerei cel puțin 30 de minute;
- Amestecă făina cu praful de copt și mai cerne-o odată înainte de folosire;
- Folosește făină tip 550 sau tip 650. Această făină este recomandată la aluaturile de pâine și de cozonac;
- Nu adăuga mult zahăr în aluat pentru că acesta va influența negativ creșterea aluatului. Papanașii vor fi serviți cu dulceață, deci vor fi suficient de dulci;
- Adaugă întotdeauna și puțin griș, sau pesmet în aluat. Aceste două ingrediente se hidratează în timpul tratamentului termic și măresc volumul papanașilor;
- Lasă aluatul de papanași moldovenești să se odihnească 20-30 de minute și mai lasă-l încă 10-12 minute după modelarea papanașilor;
- Nu prăji papanașii la foc foarte intens pentru a nu-i rumeni prea rapid. Aluatul va rămâne crud în interior. Potrivește focul undeva la jumătatea dintre intensitatea medie și mare.