Ingredientele folosite au o combinație echilibrată de gusturi și arome. Creveții sunt dulci și fragezi, iar usturoiul le dă o savoare intensă și îi aromatizează. Acestea sunt completate de prospețimea lămâii și de notele ușor picante ale ardeiului iute.
Există mai multe tipuri de creveți, printre care:
- Creveți albi. Aceștia au o textură fină și sunt preferați pentru gustul lor delicat.
- Creveți tigru. Sunt mai mari, cu dungi vizibile, și au o textură mai fermă, excelentă pentru grătar.
- Creveți roz. Aceștia se găsesc deja fierți și congelați, sunt dulci și ușor de folosit în rețete rapide.
- Creveți de apă rece. Sunt mai mici, dar extrem de dulci și apreciați pentru preparatele reci.
Majoritatea rețetelor necesită creveți curățați, adică este necesar să le fie îndepărtate capul, picioarele și coaja. De asemenea, intestinul (venă neagră) din partea dorsală trebuie scos.
Creveții se gătesc rapid. În doar câteva minute devin roz și opaci. Dacă sunt gătiți prea mult, devin cauciucați și uscați.
Descoperă și o rețetă grecească de creveți cu sos de roșii și feta, denumită sreveți Saganaki.
Mai jos, poți urmări rețeta pastelor cu creveți și usturoi, pentru a o prepara și tu.
Paste cu creveți și usturoi – Ingrediente
- 300 g paste (spaghetti, linguine sau fettuccine)
- 400 g creveți decorticați (proaspeți sau congelați)
- 4-5 căței de usturoi, feliați subțire
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură unt
- 1/2 ardei iute roșu tocat fin (opțional)
- sucul de la o jumătate de lămâie
- coaja rasă de la o lămâie (opțional)
- sare și piper, după gust
- frunze de pătrunjel proaspăt, tocat, pentru decor.
Rețeta pastelor cu creveți – Mod de preparare
Mai întâi, vei fierbe pastele în cel mai clasic mod, în apă cu sare. În timp ce acestea fierb vei prepara un sos de usturoi la tigaie, în care se vor răsfăța creveții.
Dacă creveții nu sunt curățați, va trebui să te ocupi și de acest aspect, înainte de a-i adăuga în tigaie. Restul ingredientelor se adaugă pe parcursul fierberii, pentru a-și degaja fiecare aromă în mâncare.
Iată cum prepari rețeta de paste cu creveți și usturoi
Într-o oală mare, pune apă la fiert, iar când începe să clocotească adaugă sare și amestecă până la dizolvarea acesteia. Lasă apa să atingă iar punctul de fierbere și adaugă pastele. Fierbe-le conform instrucțiunilor de pe ambalaj până devin al dente. Scurge-le, păstrând puțină apă de la fiert.
Descoperă și motivul surprinzător pentru care trebuie să păstrezi apa în care au fiert pastele.
Pentru a prepara sosul de usturoi, într-o tigaie mare așezată la foc mediu, încălzește uleiul de măsline. Adaugă usturoiul și ardeiul iute și gătește-le până când își degajă aromele (aproximativ 1-2 minute, având grijă să nu se ardă).
Adaugă creveții în tigaie și gătește-i până când devin roz și opaci, timp de aproximativ 3-4 minute. Dacă folosești vin, adaugă-l acum și lasă să fiarbă câteva minute pentru a se reduce puțin.
Adaugă sucul de lămâie, sare, piper și pastele scurse în tigaie. Amestecă bine pentru a combina toate ingredientele. Dacă sosul este prea gros, adaugă puțină apă de la paste pentru a-l subția.
După stingerea focului presară pătrunjel tocat deasupra și, opțional, parmezan ras. Servește delicioasele paste cu creveți și usturoi calde.
Și tot din categoria rețetelor simple și rapide de paste mai poți încerca rețeta de spaghete aglio e olio, din bucătăria italiană.