Originea rețetei este neclară, dar aceasta este asociată cu regiuni precum Lazio și Lombardia, cunoscute pentru varietatea brânzeturilor. În esență, pastele quattro formaggi exemplifică măiestria bucătăriei italiene de a combina ingrediente simple pentru a crea un preparat savuros.
Pastele quattro formaggi sunt un amestec de texturi și arome: cremozitatea oferită de mozzarella, gustul ușor picant de gorgonzola, savoarea distinctivă de pecorino și eleganța parmezanului. Sosul mătăsos îmbracă pastele perfect, oferind un echilibru armonios între dulce și sărat, cu o textură consistentă și catifelată.
Descoperă și rețeta de pizza cu aceeași denumire de quattro formaggi. În continuare, îți oferim rețeta detaliată pentru pastele cu patru tipuri de brânză.
Paste quattro formaggi – Ingrediente
- 400 g paste (penne, fusilli, fettuccine sau tagliatelle)
- 50 g brânză gorgonzola
- 50 g parmezan ras
- 50 g pecorino romano
- 50 g mozzarella
- 200 ml smântână pentru gătit
- 1 linguriță de unt
- sare și piper, după gust
- un praf de nucșoară.
Rețeta pastelor cu patru tipuri de brânză – Mod de preparare
Mai întâi, vei pune pastele la fiert în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Fierbe pastele al dente, poate pentru un timp ceva mai scurt decât cel indicat. Ține cont că acestea se vor mai hidrata și în sosul de brânzeturi în care se vor răsfăța. După fierbere, scurge pastele, dar păstrează o cană din apa de fierbere.
Nu mai arunca apa de la paste. Descoperă aici la ce o poți folosi.
În timp ce pastele se fierb, pregătește toate brânzeturile și celelalte ingrediente pentru prepararea sosului.
Cum prepari sosul pentru paste quattro formaggi
Așază o tigaie mare și adâncă pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică. Pune untul la topit și amestecă pentru a nu se arde. Apoi adaugă smântâna pentru gătit și încălzește-o amestecând ușor pentru a se omogeniza cu untul topit.
Încorporează brânzeturile sfărâmate, adăugate pe rând și amestecând constant până când acestea se topesc și se transformă într-un sos cremos. Dacă sosul este prea gros, adaugă treptat apa oprită de la paste pentru a-l subția.
Adaugă pastele fierte peste sos și amestecă bine, astfel încât acestea să fie uniform acoperite de sos. Condimentează cu sare și piper după gust și, opțional, cu un praf de nucșoară.
Servește pastele imediat, presărate cu parmezan ras sau cu câteva frunze de busuioc pentru decor.
Sfaturi pentru reușita preparării
Dacă nu găsești toate brânzeturile originale, le poți înlocui cu gruyere, fontina sau emmental.
Pentru o notă mai intensă, poți adăuga usturoi zdrobit sau un strop de ulei de trufe înainte de servire.
Servește delicioasele paste quattro formaggi cu un vin alb sec, pentru a echilibra bogăția sosului.
Pastele cu patru tipuri de brânzeturi sunt ideale pentru masa de prânz sau pentru o cină rapidă, dar delicioasă.
Dacă mai dorești o altă rețetă de paste pentru data următoare, încearcă rețeta de Spaghetti alla Norma. Este o minunată rețetă italiană de paste integrale cu vinete și roșii