Rețeta poate fi preparată pentru gustări zilnice sau zilele de post cu dezlegare la pește. Mai poate fi preparată și pentru un platou cu aperitive festive. Poate fi servit pe felii de pâine prăjită, crackers, în cupe de legume sau în diferite cruste de aluaturi. Cele mai potrivite sunt crustele de mini tarte sau cornetele din aluat fraged. O idee de a-l folosi pe platourile cu aperitive festive ar fi să prepari ouă umplute.
Pateul se prepară foarte simplu și rapid, pentru că vei folosi doar ingrediente procesate și proaspete. Nu este nevoie să le mai supui proceselor termice. Doar le amesteci împreună și le transformi într-o pastă cremoasă.
O altă rețetă de pate pe care ți-o recomandăm pentru zilele de post este cea de pate din soia, gustos și foarte hrănitor. Mai jos, îți oferim rețeta detaliată a pateului din somon.
Pate de somon afumat cu hrean – Ingrediente
- 300 gr file de somon în ulei de măsline
- 200 gr file de somon afumat
- 1 linguriță de pastă de hrean
- sare și piper, după gust
- suc de lămâie, după gust
- 1-2 linguri de smântână vegetală
- mărar verde, pentru decor.
Rețeta pateului de somon – Mod de preparare
Mai întâi, consultă lista de ingrediente și asigură-te că nu îți lipsește nimic. Optează pentru ingrediente de calitate, pentru a obține un gust delicios, dar și textura perfectă.
Dacă îți lipsește pasta de hrean, poți opta pentru hrean proaspăt, pe care îl cureți și îl răzuiești foarte fin. Folosește cantitatea care îți oferă gustul preferat. În cazul în care preferi ghimbirul, care oferă tot un gust ușor picant, înlocuiește hreanul cu acesta. Ambele variante oferă preparatelor atât gust delicios, cât și un plus de sănătate.
Dacă ai adunat toate ingredientele, poți da start preparării pateului.
Cum prepari pate de somon afumat cu hrean
Primul pas pentru prepararea pateului constă în desfacerea conservelor de somon. După desfacere, adaugă conținutul într-o sită, pentru a se scurge bine uleiul.
Apoi, adaugă fileul de somon conservat într-un bol sau în recipientul unui blender. Îndepărtează pielea de la somonul afumat, rupe-l în bucăți mai mici și adaug-l în recipient. Poți opri câteva bucăți de pește și pentru decorul pateului.
Mai adaugă în recipient și pasta de hrean, dar și puțin suc de lămâie. Pornește blenderul și procesează ingredientele până când obții o pastă omogenă. Potrivește textura acesteia adăugând și puțină smântână vegetală. Poți opta pentru smântâna de soia, caju sau o altă smântână pe care o găsești în magazin. Dacă ai timp, poți prepara și în casă o astfel de smântână. Descoperă aici o rețetă de smântână din caju. Este gustoasă, este sănătoasă și se prepară ușor.
După ce ai obținut textura perfectă, potrivește gustul pateului de somon afumat cu sare, piper și suc de lămâie. Pune pateul în borcane de sticlă, închide-le ermetic și depozitează-le în frigider. Poți păstra deliciosul pate de somon afumat cu hrean timp de 7-10 zile. Din momentul în care desfaci borcanul, consumă pateul în cel mult 3 zile.
Pateul de somon poate fi consumat la micul dejun, pe felii de pâine. Dacă dorești să mai prepari astfel de rețete, mai poți încerca și rețeta de pate de ciuperci cu fasole roșie.