Boabele de soia conțin proteine și o multitudine de substanțe nutritive, ideale pentru zilele de post. Cantitatea de proteine conținută de boabele de soia este similară cu cea pe care o găsim în carne. Sunt bogate și în antioxidanți importanți pentru protejarea vaselor de sânge, a inimii și a sistemului circulator. Mai conțin și carbohidrați, dar din cei sănătoși, cu rol în îmbunătățirea sistemului digestiv. Soia conține o serie de vitamine, printre care se numără A, B1, B2, C, D și E. Aminoacizii esențiali, sărurile minerale, glucidele și enzimele nu lipsesc nici ele din compoziția acestui aliment hrănitor.
Dacă te-am convins cu proprietățile nefedice ale boabelor de soia asupra organismului, te sfătuim să le inccluzi în preparatele tale culinare.
Pentru început, poți testa o rețetă de pare din soia, o gustare delicioasă, pentru care îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării.
Pate din soia – Ingrediente
- 250 gr boabe de soia
- apă + sare, pentru fiert
- 50 ml ulei de măsline
- 3-4 căței de usturoi
- 1 ceapă de mărime medie
- 1-2 linguri cu suc de roșii
- 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce
- 1-2 lingurițe cu suc de lămâie
- sare și piper, după gust
- 100 – 150 ml de apă în care au fiert boabele de soia.
Rețetă de aperitiv din soia – Mod de preparare
Ca și boabele de năut, boabele de soia necesită un timp de hidratare înainte de a fi fierte.
Clătește bine boabele de soia în apă rece, apoi pune-le într-o oală încăpătoare. Adaugă apă rece peste ele, atât cât să fie bine acoperite și lasă-le la hidratat cel puțin 12 ore. Ideal ar fi să le lași la hidratat de seara până dimineața. Astfel, boabele se vor hidrata și vor fierbe într-un timp mai scurt, fără a-și pierde din proprietățile nutritive. Prin fierbere îndelungată, acestea se diminuează consistent.
A doua zi, scurge bine boabele de soia, clătește-le în apă rece și pune-le la fiert în doi litri de apă rece. Lasă-le să fiarbă aproximativ două ore.