Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci

Dacă ți-ai propus să ții post sau pur și simplu să faci pauză de la preparatele cu carne, trece pe lista și o rețetă de pate vegetal. Este un pate de post din linte cu ciuperci și nuci, foarte gustos și sănătos.

Maria Udrea
Publicat: 10 martie 2023, 6:15

Pateul este unul dintre alimentele de care te poți bucura la micul dejun sau ca gustare la orice oră din zi. Rețetele de pate sunt foarte versatile pentru că poți face o mulțime de combinații pentru gusturi diferite. În modul clasic, pateul se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Însă ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente, atunci când dorești să savurezi un pate de post.

Descoperă aici și rețeta clasică de pate din ficat de pui, cu baghete de pâine preparate în casă. Mai jos, îți oferim rețeta pateului de post, gustos și sănătos.

Pate vegetal – Ingrediente

  • 400 gr de linte fiartă
  • 150 gr de nuci
  • 250 gr de ciuperci champignon
  • 1 ceapă galbenă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 50-60 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de zahăr brun
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 2 linguri cu de sos de soia
  • 1 linguriță cu boia de ardei dulce
  • 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat
  • frunze de pătrunjel verde
  • sare și piper după gust.

Pate de post – Mod de preparare

Pentru pateul din linte, poți folosi linte proaspătă, uscată sau din conservă. Avantajul celei din conservă este că nu mai trebuie să aștepți să fiarbă, ci poți prepara pateul într-un timp scurt. Nu trebuie decât să desfaci conserva, pui conținutul într-o sită, iar după ce se scurge lichidul, clătești boabele de linte cu apă rece și le pui în robotul de bucătărie.

În schimb, lintea uscată necesită cel puțin 30 de minute de fierbere pentru a se hidrata perfect.

Cum prepari ingredientele pentru pate vegetal

Dacă te-ai lămurit cum stau lucrurile cu lintea și ai decis de care vrei să folosești, pasul următor este să te ocupi de ciuperci. Recomandate sunt ciupercile proaspete pentru că oferă un gust mai bun. Și nu necesită nici timp de preparare îndelungat.

Curăță ceapa și usturoiul și pune-le la călit în 2-3 linguri de ulei de măsline. Presară și puțină sare peste acestea, pentru a le ajuta să se pătrundă mai rapid.

Șterge bine pălăriile și codițele ciupercilor cu prosoape umezite, apoi toacă-le în felii subțiri. Când ceapa devine sticloasă, adaugă o linguriță de zahăr pentru a o carameliza. Amestecă intens până la topirea zahărului. Poți folosi din start, 1-2 linguri de dulceață de ceapă. Descoperă aici o rețetă de dulceață de ceapă roșie la borcan, pentru iarnă.

Apoi adaugă ciupercile și lasă-le să se prepare, amestecându-le constant, până când se evaporă lichidul format. Adaugă și boiaua de ardei, sosul de soia și cimbrul. Mai amestecă puțin ingredientele pe foc, apoi lasă-le să se răcească.

Pentru un gust deosebit, înainte de adăugarea ciupercilor, ceapa se caramelizează cu puțin zahăr / Shutterstock

Între timp, clătește și frunzele de pătrunjel, lasă-le să se scurgă și toacă-le mărunt. În funcție de gust, poți adăuga până la o legătură de pătrunjel. Toacă miezul de nucă mai mărunt, cu cuțitul.

Cum prepari pateul de post

Când ai toate aceste elemente pregătite, le poți procesa cu ajutorul blenderului. Pune lintea scursă în recipientul blenderului și adaugă peste ea nucile mărunțite și ciupercile cu tot cu lichidul din vas. Adaugă frunzele de pătrunjel și pornește blenderul. Transformă totul într-o pastă densă, dar cremoasă. Potrivește-i gustul cu sare și piper.

Opțional, dacă dorești un pate fin, poți trece pasta prin sită.

Pune deliciosul pate vegetal în borcane mici de sticlă, sterilizate în prealabil și închide-le cu capacele din dotare.

Pateul poate fi depozitat la frigider, în borcane sterilizate / Shutterstock

Poți depozita pateul la frigider până la o lună. Când desfaci borcanul, dacă nu consumi tot pateul, pe cel care rămâne, acoperă-l cu o peliculă de ulei. Îl mai poți păstra câteva zile.

Și tot din aceeași categorie de gustări de post, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de pate din măsline cu capere.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI