Merele sunt fructele cele mai populare și cele mai utilizate în rețetele culinare de deserturi. Sunt gustoase, se găsesc tot timpul anului pe piață și poți face din ele de la plăcinte, tarte, gem și dulceață, dar și diferite torturi și prăjituri.
Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert tradițional american.
Plăcintă americană cu mere – Ingrediente
Pentru a prepara această spectaculoasă plăcintă cu mere ai nevoie de câteva ingrediente pentru aluat, de mere, dar și de câteva ingrediente pentru un sos care va da consistență umpluturii.
Ingrediente pentru aluat de plăcintă:
- 300 gr făină
- 50 gr zahăr pudră
- Un vârf de cuțit cu sare
- 225 gr unt rece
- 2-3 linguri de apă rece
Ingrediente pentru sos:
- 100 gr unt
- 30 gr făină
- 50 gr apă
- 150 gr zahăr
Ingrediente pentru umplutura de mere:
- 2 kg de mere
- sucul de la 1 lămâie
- 2 gr pudră de scorțișoară
- zahăr brun pentru decor
Rețetă de plăcintă americană cu mere – Mod de preparare
Ca la orice desert ce necesită un aluat la bază, se începe cu pregătirea aluatului. După frământare, acesta trebuie să stea minimum 30 de minute la rece, în frigider.
Cum se prepară aluatul de plăcinta americană
Într-un vas, amestecă făina, sarea, zahărul pudră. Taie rapid untul foarte rece în cuburi mici și adaugă-l în vas. Cu vârfurile degetelor amestecă untul cu celelalte ingredient până când obții un aluat nisipos. Adaugă câte puțină apă rece și frământă aluatul până când devine compact. Împarte aluatul de plăcintă în două părți, dar nu egale. Dă-le forme sferice, împachetează-le în folie de prospețime și pune-le la frigider pentru 2 ore.
Între timp, spală merele, șterge-le și feliază-le subțire. Nu este necesar să le decojești. Pune feliile de mere în apă rece cu suc de lămâie pentru a nu oxida.
Cu 15 minute înainte de a scoate aluaturile de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește sosul pe bază de unt.
Cum pregătești sosul pentru plăcintă americană cu mere
Pune untul la topit într-o tigaie încăpătoare. Amestecă pentru a nu se arde, iar când este complet topit, adaugă făina. Amestecă intens până când făina absoarbe tot untul, apoi adaugă zahărul și când acesta este topit, adaugă, treptat, apă fierbinte. Vei obține un sos ușor omogen, pe care îl lași să se odihnească cât tu modelezi aluatul.
Când ai toate elementele pregătite, poți asambla plăcinta și o poți introduce în cuptor.
Cum se asamblează plăcinta cu mere din bucătăria americană
Pune feliile de mere la scurs într-o sită, apoi presară peste ele pudră de scorțișoară și amestecă-le bine.
Presară făină pe masa de lucru și întinde partea mai mare de aluat, într-o foaie circulară. Transferă foaia într-o formă de copt rotundă, cu diametrul de aproximativ 30 cm. Îmbracă bine pereții formei de copt cu aluatul, presându-l cu degetele. Pune în interior umplutura de mere și toarnă sosul de unt peste ele. Oprește puțin sos pentru a unge aluatul cu el, la final de asamblare.
Întinde partea mică de aluat pe masa presărată cu făină tot într-o foaie circulară. Decupează fâșii din el și asamblează-le deasupra merelor sub formă de grilaj. Cu un cuțit, taie surplusul de aluat de pe margini. Unge aluatul pe deasupra cu sosul oprit, folosind o pensulă de bucătărie și presară zahăr pe deasupra.
Coace delicioasa plăcintă americană cu mere pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. Las-o să se răcească înainte de a o porționa. Mai apoi, o poți servi cu poftă alături de cei dragi.