Plăcintele cu dovleac sunt foarte căutate în această perioadă. Le găsești în cofetării și patiserii, la brutării, dar și pe tarabele piețelor sau ale târgurilor de toamnă.
Chiar dacă te atrag cu formele lor apetisante și aromele parfumate atât de la miezul dovleacului cât și de la scorțișoară, tot mai gustoase sunt cele preparate în casă.
De obicei scorțișoara se adaugă în umplutura plăcintelor. Însă, nu este greșit nici dacă se adaugă în interiorul aluaturilor.
Astfel, umpluturile își vor păstra culoarea intactă. Iar aroma de scorțișoară se va degaja în interiorul foilor de aluat.
Urmărește mai jos rețeta de plăcintă cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, pentru a te convinge.
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară – Ingrediente
Ca la orice rețetă de plăcintă, ai nevoie de ingrediente pentru foile de aluat și de ingrediente pentru umplutură.
Pentru foile de aluat:
- 1 ou de mărime medie;
- 75 gr de zahăr tos;
- 25 gr zahăr vanilinat;
- 100 gr de unt gras;
- 200 gr de iaurt grecesc;
- un praf sare;
- 5 gr de praf de copt;
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară;
- 500-550 gr de făină.
Pentru umplutură:
- 1 kg miez de dovleac plăcintar;
- 100 gr de zahăr;
- 25 gr de unt;
- 1-2 linguri de griș.
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului fraged care necesită un timp de odihnă la rece, înainte de a forma foile. În acest timp, vei pregăti și compoziția de dovleac plăcintar.
Cum prepari aluat fraged cu scorțișoară
Pune untul moale cu zahărul într-un bol și amestecă-le până când cristalele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția devine cremoasă. Adaugă pe rând: oul și iaurtul amestecat cu praful de copt. Omogenizează după fiecare ingredient adăugat.
Apoi, încorporează în compoziția obținută făina amestecată cu sarea și pudra de scorțișoară. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină.
Vei obține un aluat ușor moale și elastic. Acoperă-l cu folie și pune-l la rece pentru 30 de minute. Între timp, ocupă-te de umplutură.
Vezi aici cum se prepară și: o rețetă de prăjitură cu aluat turnat și dovleac!
Curăță dovleacul și dă-l pe răzătoare. Într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului, pune untul la topit împreună cu zahărul și o lingură de apă rece. Adaugă miezul de dovleac răzuit și caramelizează-l până când se înmoaie și se formează sirop. Lasă-l la răcit și, în funcție de cât sirop s-a format, adaugă una sau două linguri de griș.
Cum montezi și coci plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune hârtie de copt într-o tavă cu laturile de 24/36 cm. Scoate aluatul de la rece și împarte-l în două. Întinde două foi de aluat cu laturile egale cu ale tăvii de copt. Așază prima foaie în tavă și înțeap-o cu o furculiță din loc în loc. Adaugă umplutura de dovleac și acoper-o cu a doua foaie de aluat. Pune tava la cuptor și coace plăcinta pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Las-o să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o frumos. Răsfață-ți familia și prietenii cu așa desert delicios de toamnă. Iar pentru data viitoare când mai poftești la un desert cu dovleac, îți oferim o rețetă de tartă cu dovleac copt și nuci. Pe cât de simplă este, pe atât de delicioasă.