Poți opta pentru un aluat fraged, pe bază de unt și făină sau pentru un aluat foietaj. Aluatul foietaj îl găsești cu ușurință în orice magazin alimentar.
Îl poți prepara și în propria bucătărie, atunci când timpul îți permite. Nu se prepară foarte greu, dar necesită mai multe etape de frământare și împăturire. Partea bună este că, atunci când te hotărăști să îl pregăteșto în casă, poți prepara o cantitate mai mare pe care să o păstrezi la congelator. Descoperă aici rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă.
Mai jos, poți urmări rețeta detaliată, pentru a prepara și tu plăcinta din bucătăria englezească.
Plăcintă englezească de pui cu smântână – Ingrediente
Ca pentru oricare altă rețetă de plăcintă dulce sau sărată, și pentru plăcinta englezească ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru umplutură.
Pentru aluatul de plăcintă:
- 250g făină
- 125g unt rece tăiat în cuburi
- 1 ou
- 1/2 linguriță de sare
- 4-5 linguri de apă rece.
Pentru umplutură:
- 400g piept de pui
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 200g ciuperci
- 50 gr mazăre congelată
- 200ml smântână
- 1 lingură de făină
- sare și piper, după gust
- ulei pentru prăjit.
Plăcintă englezească de pui cu smântână – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea aluatului pentru plăcintă. Acesta are nevoie după frământare de un timp scurt de relaxat la rece, pentru a deveni mai maleabil la modelare.
Cum prepari aluatul fraged
Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu sarea. Adaugă cuburile de unt și, folosind vârfurile degetelor, amestecă untul cu făina prin frecare până când obții un amestec sfărâmicios.
Adaugă un ou, omogenizează compoziția, apoi toarnă apă rece, treptat, în timp ce amesteci cu o furculiță până când aluatul începe să se formeze. Dacă aluatul nu este compact, mai poți adăuga puțină apă în plus, dar ai grijă să nu iasă aluatul prea moale.
Modelează aluatul într-o bilă, împachetează-l în folie alimentară și lasă-l să se odihnească în frigider timp de aproximativ 30 de minute.
Cum prepari umplutura pentru plăcintă englezească de pui cu smântână
Încinge puțin ulei într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Adaugă ceapa tocată mărunt și călește-o până când devine transparentă. presară puțină sare peste ea pentru a o ajuta să se deshidrateze.
Adaugă usturoiul trecut prin presă și lasă-l să se călească împreună cu ceapa pentru încă un minut. Apoi, adaugă pieptul de pui tăiat în bucăți mici și prăjește-l până când se rumenește bine și se pătrunde la interior.
Adaugă ciupercile tăiate în felii și mai prăjește ingredientele pentru câteva minute, până când și ciupercile se înmoaie.
Într-un bol, amestecă smântâna cu făina, adaugă și mazărea congelată, apoi toarnă acest amestec peste ingredientele din tigaie. Amestecă rapid pentru omogenizare și lasă amestecul de ingrediente să fiarbă până când sosul se îngroașă. Condimentează cu sare și piper după gust. Descoperă și o rețetă de plăcintă georgiană cu brânză sărată.
Cum formezi și coci plăcintă englezească de pui cu smântână
Înainte de a forma plăcinta, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împarte aluatul în două părți, una mai mare pentru partea de jos a plăcintei și una mai mică pentru partea de deasupra.
Întinde partea mai mare de aluat pe o suprafață presărată cu făină, astfel încât să acopere baza și lateralele unei tăvi cu diametru de 26 cm.
Adaugă compoziția pentru umplutura de pui și ciuperci în interiorul aluatului. Întinde partea mai mică de aluat într-o foaie tot cu diametrul de 26 cm și acoperă cu ea umplutura. Sigilează marginile printr-o presare ușoară cu degetele.
Crestează foaia de aluat de deasupra în câteva locuri pentru a permite aburului să se degaje din interior în timpul coacerii.
Pune tava în cuptor și coace plăcinta timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când aluatul este frumos rumenit.
Servește delicioasa plăcintă englezească de pui cu smântână caldă, alături de o salată verde proaspătă sau cu diferite sosuri.
Pentru data următoare, când mai dorești să prepari o plăcintă sărată, poți încerca rețeta de plăcintă învârtită cu spanac.