Le mai găsești și sub denumirea Pirojok sau Pirojki și sunt foarte populare în zona Moldovei de peste Prut. Nu se prepară greu, însă necesită puțin timp de așteptare până la obținerea rezultatului final. Aștepți un timp pentru dospirea aluatului, apoi pentru coacerea plăcintelor. Însă gustul produselor finite merită orice efort și orice timp de așteptare.
Urmărește mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii necesari, pentru a pregăti și tu cele mai gustoase plăcinte rusești cu varză.
Plăcinte cu varză la cuptor – Ingrediente
Pentru a-ți ușura munca, grupează ingredientele pe masa de lucru în funcție de elementele ce compun preparatul. Sunt necesare câteva ingrediente pentru pregătirea aluatului și câteva ingrediente pentru umplutură.
Ingrediente pentru aluat de plăcinte rusești:
- 500 gr făină
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 300 ml lapte
- 50 gr unt
- 2 ouă
- 7 gr drojdie uscată
Ingrediente pentru umplutura plăcintelor:
- 1 kg varză proaspătă
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 lingură de sare de mare
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- piper proaspăt măcinat
Rețetă de plăcinte cu varză la cuptor – Mod de preparare
Începi cu prepararea aluatului care necesită un timp de dospire. Este un aluat clasic de pâine. Între timp, pregătești și varza pentru umplutură, care are nevoie de un timp pentru a se răci.
Cum prepari aluatul pentru plăcintele rusești cu varză
Încălzește 100 de mililitri de lapte, pune-l într-un bol și adaugă drojdia cu zahărul. Amestecă până când acestea se topesc și lasă compoziția să se dezvolte timp de 10-12 minute. Încălzăște ușor laptele rămas și topește untul în el.
Cerne făina într-un vas și amestec-o cu sarea. Creează o adâncitură la mijlocul ei și pune acolo drojdia amestecată cu laptele, după ce și-a dublat volumul inițial. Amestecă maiaua de drojdie cu făina din vas, turnând treptat și laptele cald. Adaugă și un ou pentru o consistență mai elastică a aluatului. Frământă aluatul până devine omogen și nelipicios. Îl acoperi cu un ștergar și îl lași la dospit aproximativ 45-50 de minute, sau chiar o oră. Pentru reușita plăcintelor, este necesar ca aluatul să-și dubleze volumul inițial.
Cum pregătești compoziția de varză pentru plăcinte cu varză la cuptor
Începe prin a toca varza mărunt și amestec-o bine într-un vas, cu o lingură de sare și puțin piper, proaspăt măcinat. Pune-o deoparte pentru a-și lăsa sucul în vas.
Curăță ceapa și morcovul, clătește-le cu apă rece și toacă-le mărunt. Pune uleiul la încins, într-o tigaie adâncă. Adaugă ceapa și morcovul și călește-le ușor pentru a-și degaja gusturile. Scurge bine varza de sucul format și adaug-o în tigaie. Amestecă bine varza cu ceapa și morcovul și lasă-le la preparat 20-25 de minute, la foc mic. Amestecă-le din când în când să nu se ardă. Apoi, lasă varza călită la răcit, până când se dospește aluatul.
Cum asamblezi și coci plăcintele cu varză
Când aluatul și-a dublat volumul, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară puțină făină pe masa de lucru și împarte aluatul în 10-12 bucăți. Modelează bucățile de aluat în forme sferice.
Cu ajutorul sucitorului, întinde sferele de aluat în foi subțiri, circulare. Ia câte o foaie de aluat în mâna stângă și pune pe ea o lingură din compoziția de varză. Apoi unește marginile aluatului peste umplutură, răsucindu-le ușor pentru a nu se desface. Așază plăcintele astfel formate în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
Unge plăcintele cu un ou bine amestecat, folosind o pensulă de patiserie. Coace delicioasele plăcinte cu varză la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.
Le servești calde, sau reci, după preferințe.
Spor la preparat plăcinte cu varză la cuptor și poftă bună la savurat!