Caisele se combină perfect în aluaturile de prăjituri, oferind acestora un plus de savoare și culoare. În plus, iaurtul adăugat în compoziție, oferă acesteia o textură mai densă și ușor umedă.
Vara sunt ideale prăjiturile cu fructe proaspete, însă în sezonul rece pot fi folosite cele din compot sau chiar din dulceață.
Caisele pot fi înlocuite și cu alte fructe, precum piersicile, nectarinele sau prunele. Forma rotundă și textura cărnoasă a acestor fructe oferă un aspect spectaculos prăjiturilor.
Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu zmeură și iaurt în aluat. În continuare, poți urmări rețeta prăjiturii cu caise, pentru a o prepara și tu celor dragi.
Prăjitură cu caise și iaurt – Ingrediente
- 4 ouă
- 150 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilat
- 125 gr iaurt simplu
- 125 ml ulei
- 300 gr făină
- 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 5 gr praf de copt
- un praf de sare
- 9-10 caise
- zahăr pudră pentru decor.
Rețeta prăjiturii cu caise și iaurt – Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea caiselor. Fructele necesită spălare, scurgere și ștergere. Îți recomandăm să nu le secționezi înainte de pregătirea aluatului pentru a nu oxida.
În timp ce caisele stau la scurs în sită, poți aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare prăjiturii. Adu și o tavă de 23/36 cm, în care vei pune hârtie de copt. Pornește de la început și cuptorul la 180 de grade Celsius. Astfel, va avea suficient timp să ajungă la temperatura setată, în timp ce pregătești aluatul pentru prăjitură.
Cum prepari prăjitură cu caise și iaurt
Pentru prepararea acestui tip de prăjitură, nu mai este necesară separarea albușurilor de gălbenușuri. Așadar timpul de amestecare a ingredientelor se va scurta.
Începe prin a amesteca ouăle într-un bol, mai întâi presărate cu sare. Apoi, adaugă și zahărul și amestecă-le bine folosind mixerul. Amestecă-le intens până când granulele de zahăr sunt complet topite, iar compoziția devine spumoasă și se dublează în volum.
Toarnă în fir subțire uleiul, în timp ce omogenizezi încet compoziția.
În paharul cu iaurt pune praful de copt și amestecă până când devine spumos. Adaugă acest amestec în compoziția de ouă cu ulei și din nou omogenizează compoziția.
Trece făina prin sită și adaug-o puțin câte puțin în compoziția pentru prăjitură. Folosește o spatulă pentru a încorpora făina în compoziție. Amestecă ușor cu mișcări circulare, de jos în sus, ca la rețeta de pandișpan. Vei obține o compoziție mai aerată, care se va dezvolta frumos în timpul tratamentului termic. Toarnă compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și uniformizează-i suprafața cu spatula.
Secționează caisele în jumătăți și înlătură sâmburi. Așază jumătățile de caise peste aluatul de prăjitură cu partea decupată în sus.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace delicioasa prăjitură cu caise și iaurt pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
După coacere, las-o să se răcească, presară zahăr pudră pe deasupra și o poți porționa.
Dacă mai dorești și alte rețete de deserturi care au în compoziție caise, data viitoare poți prepara rețeta de prăjitură cu caise și bezea.