Prăjitura face parte din categoria prăjiturilor cu foi coapte pe dosul tăvii. Se prepară extrem de simplu și nu conține ingrediente complexe. Chiar dacă foile coapte pe dosul tăvii necesită mai multă atenție și meticulozitate, acestea se coc într-un timp scurt.
Avantajul prăjiturilor cu foi coapte pe dosul tăvii este acela că desertul are un aspect simetric și se poate porționa uniform. În plus, sunt și delicioase, dar și spornice. Aluatul fraged este consistent și oferă sățietate.
Sunt perfecte pentru a fi preparate de sărbători sau pentru diferite evenimente speciale petrecute alături de cei dragi. Prepară și tu rețeta prăjiturii cu frișcă și nuci, urmărind lista de ingrediente și pașii necesari, oferite mai jos.
Prăjitură cu frișcă și nuci – Ingrediente
Prăjitura este compusă din două elemente: foi de aluat fraged și cremă, pe care le detaliem în liste separate de ingrediente.
Pentru trei foi de aluat fraged cu diametrul de 25 cm:
- 1 ou de mărime medie
- 3 linguri de lapte
- 3 linguri de miere
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 150 gr de zahăr
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 420 gr de făină.
Pentru crema de frișcă cu nuci:
- 500 ml de smântână pentru frișcă
- 150 gr de zahăr pudră
- 1 linguriță cu extract sau esență de vanilie
- 350 gr de nuci măcinate mai grosier
- zahăr pudră pentru decor.
Prăjitură cu frișcă și nuci – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pentru foi fragede, care necesită un timp scurt de frământare, apoi un alt timp de odihnă pentru a deveni elastic și a se putea modela. Descoperă aici și rețeta pentru foi fragede cu cacao.
Cum prepari foi fragede coapte pe dosul tăvii
Pune oul într-un bol și adaugă peste el sarea și zahărul. Cu ajutorul mixerului, amestecă ingredientele până când zahărul este dizolvat.
Adaugă uleiul, apoi mierea și laptele, și omogenizează bine amestecul. Trece făina prin sită, iar bicarbonatul amestecă-l cu oțetul. Adaugă bicarbonatul stins în compoziția de mai sus, apoi încorporează treptat făina. Frământă bine aluatul până când devine consistent și nelipicios. Acoperă-l cu folie de prospețime, apoi lasă-l la odihnit pentru 15-20 de minute.
După acest interval de timp, împarte aluatul în trei părți egale. Întinde pe rând fiecare parte de aluat într-o formă rotundă de 25 cm diametrul. Așază aluatul pe dosul unei tăvi, pe care o ungi cu ulei, și presari puțină făină. Poți folosi hârtie de copt, dacă te avantajează.
Coace cele trei foi de aluat fraged, pe rând, pentru 4-5 minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. După coacere, foile vor fi casante dar se vor frăgezi de la umiditatea cremei.
Cum prepari crema și montezi delicioasa prăjitură cu frișcă și nuci
Crema se prepara extrem de simplu. Mixezi bine smântâna rece pentru frișcă, iar când începe să capete consistență, adaugi treptat zahărul pudră și extractul sau esența de vanilie. Apoi, amesteci crema de frișă cu nucile măcinate mai grosier.
Umpli foile fragede cu această cremă, acoperi prăjitura cu folie de prospețime și așezi un tocător de lemn peste ea.
O lași la rece câteva ore sau de pe o zi pe alta, apoi o decorezi cu zahăr pudră și o porționezi în cuburi. Va fi foarte fragedă și foarte gustoasă.
Și dacă mai dorești și alte rețete de prăjituri cu foi coapte pe dosul tăvii, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Albinița.