Prăjitură cu frișcă și nuci, perfectă pentru un platou cu prăjituri festive

Pentru un platou cu prăjituri preparate pentru mesele festive, merită să încerci și rețeta de prăjitură cu frișcă și nuci. Este simplă, foarte gustoasă și are un aspect frumos.

Maria Udrea
Publicat: 19 aprilie 2023, 6:02

Prăjitura face parte din categoria prăjiturilor cu foi coapte pe dosul tăvii. Se prepară extrem de simplu și nu conține ingrediente complexe. Chiar dacă foile coapte pe dosul tăvii necesită mai multă atenție și meticulozitate, acestea se coc într-un timp scurt.

Avantajul prăjiturilor cu foi coapte pe dosul tăvii este acela că desertul are un aspect simetric și se poate porționa uniform. În plus, sunt și delicioase, dar și spornice. Aluatul fraged este consistent și oferă sățietate.

Sunt perfecte pentru a fi preparate de sărbători sau pentru diferite evenimente speciale petrecute alături de cei dragi. Prepară și tu rețeta prăjiturii cu frișcă și nuci, urmărind lista de ingrediente și pașii necesari, oferite mai jos.

Prăjitură cu frișcă și nuci – Ingrediente

Prăjitura este compusă din două elemente: foi de aluat fraged și cremă, pe care le detaliem în liste separate de ingrediente.

Pentru trei foi de aluat fraged cu diametrul de 25 cm:

  • 1 ou de mărime medie
  • 3 linguri de lapte
  • 3 linguri de miere
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 150 gr de zahăr
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 420 gr de făină.

Pentru crema de frișcă cu nuci:

  • 500 ml de smântână pentru frișcă
  • 150 gr de zahăr pudră
  • 1 linguriță cu extract sau esență de vanilie
  • 350 gr de nuci măcinate mai grosier
  • zahăr pudră pentru decor.

Prăjitură cu frișcă și nuci – Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru foi fragede, care necesită un timp scurt de frământare, apoi un alt timp de odihnă pentru a deveni elastic și a se putea modela. Descoperă aici și rețeta pentru foi fragede cu cacao.

Cum prepari foi fragede coapte pe dosul tăvii

Pune oul într-un bol și adaugă peste el sarea și zahărul. Cu ajutorul mixerului, amestecă ingredientele până când zahărul este dizolvat.

Adaugă uleiul, apoi mierea și laptele, și omogenizează bine amestecul. Trece făina prin sită, iar bicarbonatul amestecă-l cu oțetul. Adaugă bicarbonatul stins în compoziția de mai sus, apoi încorporează treptat făina. Frământă bine aluatul până când devine consistent și nelipicios. Acoperă-l cu folie de prospețime, apoi lasă-l la odihnit pentru 15-20 de minute.

După acest interval de timp, împarte aluatul în trei părți egale. Întinde pe rând fiecare parte de aluat într-o formă rotundă de 25 cm diametrul. Așază aluatul pe dosul unei tăvi, pe care o ungi cu ulei, și presari puțină făină. Poți folosi hârtie de copt, dacă te avantajează.

Coace cele trei foi de aluat fraged, pe rând, pentru 4-5 minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. După coacere, foile vor fi casante dar se vor frăgezi de la umiditatea cremei.

Cum prepari crema și montezi delicioasa prăjitură cu frișcă și nuci

Crema se prepara extrem de simplu. Mixezi bine smântâna rece pentru frișcă, iar când începe să capete consistență, adaugi treptat zahărul pudră și extractul sau esența de vanilie. Apoi, amesteci crema de frișă cu nucile măcinate mai grosier.

Pentru reușita cremei, frișca se va folosi rece, de la frigider / Rețetefeldefel.ro

Umpli foile fragede cu această cremă, acoperi prăjitura cu folie de prospețime și așezi un tocător de lemn peste ea.

Foile se vor frăgezi perfect până a doua zi, iar prăjitura se va porționa uniform / Rețetefeldefel.ro

O lași la rece câteva ore sau de pe o zi pe alta, apoi o decorezi cu zahăr pudră și o porționezi în cuburi. Va fi foarte fragedă și foarte gustoasă.

Nucile se macină mai grosier pentru un gust crocant / Rețetefeldefel.ro

Și dacă mai dorești și alte rețete de prăjituri cu foi coapte pe dosul tăvii, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Albinița.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI