Prăjitură cu mere cuburi și crumble. Rețetă de post

Dacă nu mai ai idei de rețete cu prăjituri de post, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu mere cuburi și crumble. Te vor cuceri, atât gustul delicios, cât și aspectul spectaculos al prăjiturii.

Maria Udrea
Publicat: 3 aprilie 2024, 6:09

Deserturile cu mere sunt printre cele mai des preparate dintre deserturile cu fructe, pentru că merele sunt mereu la îndemâna oricui. În plus, oferă gust delicios și aromă plăcută indiferent de tipul desertului în care sunt incluse. Cele mai populare dintre acestea sunt plăcintele cu mere, ștrudelele și tartele deoarece se prepară cel mai ușor și sunt pe placul tuturor.

Poți folosi merele și în rețete de prăjituri mai complexe sau în rețete de torturi. Din categoria torturilor îți recomandăm să încerci rețeta de tort de mere umplute cu rahat de fructe. Este tot o rețetă de post.

Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru prăjitura de post cu mere.

Prăjitură cu mere cuburi și crumble – Ingrediente

Pentru a prepara delicioasa prăjitură ai nevoie de două liste cu ingrediente. În prima listă vei sorta ingredientele pentru aluat, iar în a doua pe cele pentru umplutura de mere. Pentru crumble vei folosi tot din aluatul de foi. Îți oferim în continuare cele două liste de ingrediente.

Pentru aluat:

  • 600 gr de făină
  • 250 gr de apă minerală
  • 125 gr de ulei de floarea soarelui
  • 50 gr de zahăr
  • 1 linguriță cu praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie.

Pentru umplutură:

  • 1 kg de mere
  • sucul de la o lămâie
  • 150 gr zahăr
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 30-40 gr de griș
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.

Prăjitură cu mere cuburi și crumble – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti aluatul fraged. Acesta necesită un timp foarte scurt de amestecare a ingredientelor, apoi frământare, dar și un timp de odihnă la rece. Este necesar acest timp pentru ca aluatul să devină elastic și ușor de modelat. În acest interval de timp, poți pregăti merele.

Cum prepari aluatul fraged, de post

Trece prin sită, într-un bol, făina împreună cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. În alt bol, adaugă zahărul, uleiul, esența și apa minerală. Amestecă energic aceste ingrediente, până la dizolvarea completă a zahărului. Toarnă lichidul rezultat peste ingredientele solide din celălalt bol, în timp ce amesteci intens cu un tel, până la omogenizarea aluatului.

Aluatul obținut va avea textura ușor fermă și nelipicioasă. Rupe cam un sfert din aluat, împachetează-l într-o folie de prospețime și introdu-l în congelator pentru 30 de minute. Împachetează în folie și a doua parte de aluat și pune-o la frigider.

Pregătește umplutura pentru prăjitură cu mere cuburi și crumble

Clătește bine merele și secționează-le în sferturi. Apoi, îndepărtează-le cotoarele. Coaja o îndepărtezi doar dacă este deteriorată. Taie merele în cuburi, pune-le într-o cratiță și stropește-le imediat cu suc de lămâie, pentru a nu oxida. Adaugă zahărul peste ele, amestecă-le și așază cratița pe flacăra aragazului.

Caramelizează merele ușor, doar până când se topește zahărul. Presară pudra de scorțișoară peste ele și lasă-le la răcit. În funcție de cât sirop se formează, adaugă și griș.

Cum formezi și coci prăjitura

Verifică aluatul de la congelator și dacă a devenit ferm, poți monta prăjitura în tava de copt.

Scoate și partea cealaltă de aluat de la rece și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Așază hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 24/38 cm. Întinde în tavă partea de aluat care a stat la frigider, într-o foaie uniformă. Înțeapă foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță. Apoi, adaugă merele peste foaia de aluat și împrăștie-le uniform. Răzuiește aluatul de la congelator deasupra merelor și introdu tava în cuptorul încălzit. Coace delicioasa prăjitură cu mere cuburi și crumble pentru 35-40 de minute.

Prăjitura se coace la temperatură medie până când se rumenește frumos la suprafață / Shutterstock

Lasă prăjitura să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o frumos.

Aluatul pentru crumble se adaugă congelat și răzuit / Shutterstock

Dacă dorești și alte rețete de deserturi cu mere, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu mere și ciocolată, tot din categoria celor de post.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI