Blatul prăjiturii va avea o textură mai interesantă, mai densă, datorită fulgilor de ovăz adăugați. Afinele se amestecă cu o compoziție de smântână cu făină pentru un plus de gust și cremozitate. Este o rețetă de prăjitură pe care o poți repeta și cu alte fructe, precum murele, zmeura, sau alte fructe de sezon.
Descoperă aici și un articol despre proprietățile afinelor și care sunt beneficiile lor.
În continuare, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru prăjitura cu afine.
Prăjitură fragedă cu ovăz și afine – Ingrediente
Prăjitura se compune din două elemente, iar lista de ingrediente o împărțim în funcție de acestea.
Pentru aluat fraged cu fulgi de ovăz:
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 200 gr fulgi de ovăz
- 100 gr făină
- 30 gr zahăr pudră
- 30-50 ml apă
- 1 praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie.
Pentru stratul cu afine:
- 250 gr afine proaspete
- 200 gr smântână acră
- 250 gr făină
- 100 gr zahăr
- 1 linguriță cu praf de copt.
Prăjitură fragedă cu ovăz și afine – Mod de preparare
Mai întâi, adună pe masa de lucru ingredientele pentru blatul fraged al prăjiturii. Apoi, pregătește forma de copt în care vei coace prăjitura. Optează pentru o formă de copt cu dimensiunile aproximative de 20/30 cm. Pune hârtie de copt în interiorul acesteia. O poți unge și cu unt sau cu ulei, apoi presari un strat de făină, dacă îți lipsește hârtia de copt.
Cum prepari blatul pentru prăjitură fragedă cu ovăz și afine
Amestecă fulgii de ovăz, făina, zahărul și un praf de sare într-un bol încăpător.
Scoate untul de la rece, taie-l în cuburi și adaugă-l în bolul cu ingrediente. Procedezi în același mod ca la rețeta aluatului pentru tarte.
Adaugă și esența de vanilie și frământă ingredientele, fie cu ajutorul robotului, fie cu vârfurile degetelor. Frământă-le rapid, până când vei obține un aluat nisipos. Pentru a deveni mai compact aluatul, adaugă și puțină apă. Toarn-o treptat, în timp ce frămânți aluatul.
Transferă aluatul în tava pregătită și întinde-l uniform la baza acesteia. Pune tava cu aluatul în frigider pentru 30 de minute. Apoi, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune tava cu aluatul fraged în cuptor. Coace aluatul pentru 15 minute, atât cât să se rumenească ușor la suprafață și pe margini.
Cât timp aluatul se coace, pregătește afinele și compoziția de smântână. Amestecă smântâna, făina, zahărul și praful de copt într-un bol, până la omogenizare. Adaugă afinele și amestecă-le uniform în compoziție.
Scoate forma de copt cu blatul rumenit din cuptor și întinde peste acesta compoziția de smântână cu afine.
Pune din nou forma de copt în cuptor și mai coace delicioasa prăjitură fragedă cu ovăz și afine pentru încă15-20 de minute, la 180 de grade Celsius.
Las-o să se răcească în forma de copt, apoi o poți porționa. Răsfață-ți familia și prietenii cu așa deliciu de prăjitură cu afine.
Dacă dorești să prepari și alte deserturi delicioase cu afine, îți recomandăm rețeta de prăjitură cu afine și bezea.