Prăjitura Rigo Jancsi. Rețetă delicioasă din bucătăria ungurească

Dacă ești în căutarea unei rețete de prăjituri fine cu multă ciocolată, îți recomandăm să încerci prăjitura Rigo Jancsi. Este una dintre cele mai fine prăjituri din bucătăria ungurească, cu gust divin.

Publicat: 16 septembrie 2022, 6:50
Actualizat: 24 aprilie 2023, 14:33

Prăjitura conține o cremă foarte fină preparată din frișcă și ciocolată topită. Iar blaturile sunt preparate din mai multe gălbenușuri și unt. Au o textură densă și ușor umedă.

Prăjitura a fost creată de un cofetar austro-ungar în semn de omagiu adus unui violonist țigan ungur cu numele de Rigo Jancsi.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această delicioasă și spectaculoasă prăjitură.

Prăjitura Rigo Jancsi – Ingrediente

Cum prăjitura se compune din mai multe straturi, este necesar să împarți și lista de ingrediente după acele straturi, pentru a-ți ușura miunca.

Pentru blaturile prăjiturii:

  • 10 gălbenușuri de ouă medii
  • 8 albușuri
  • 150 gr de zahăr
  • 1 plic cu zahăr vanilinat
  • 40 gr de unt cu 82% grăsime
  • 125 gr de făină tip 000
  • 30 gr de pudră de cacao neagră
  • un praf de sare

Pentru cremă:

  • 350 gr de ciocolată amăruie, cu min. 50% masă de cacao
  • 1 L de smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 50 gr de zahăr pudră
  • un praf de sare

Pentru glazură:

  • 200 gr de ciocolată amăruie cu min. 50% masă de cacao

Rețetă pentru prăjitura Rigo Jancsi – Mod de preparare

Începe cu prepararea blaturilor umede care necesită un timp de coacere și alt timp de răcire. Cât timp blaturile sunt la cuptor, prepari crema de ciocolată. Iar la final, după ce montezi prăjitura, prepari și glazura de ciocolată.

Cum prepari blaturi umede cu cacao

Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și lasă-l să se topească. Apoi lasă-l la răcorit. Pune gălbenușurile într-un bol și presară peste ele un praf de sare. Amestecă-le cu un tel până la omogenizare, apoi adaugă untul topit și răcorit. Omogenizează din nou.

În bolul unui mixer pune albușurile. Presară și peste acestea un praf de sare și amestecă-le până când devin spumoase și cristaline. Apoi adaugă, treptat, cele două tipuri de zahăr și continuă să amesteci energic cu mixerul. Când obții o bezea fermă, adaug-o peste amestecul de gălbenușuri cu unt. Omogenizează ușor cu mixerul, apoi îndepărtează-l și folosește în continuare o spatulă.

Amestecă făina cu pudra de cacao și trece amestecul prin sită deasupra compoziției pentru blat. Încorporează făina și pudra de cacao în compoziție, folosind acele mișcări circulare, de jos în sus, ca pentru rețeta de pandișpan. Astfel vei obține o compoziție aerată.

Pune hârtie de copt într-o tava cu laturile de 30 x 40 cm. Întinde în tavă compoziția pentru blaturi și niveleaz-o uniform cu o spatulă de tort. Pune tava la cuptor pentru 15 minute la 200 de grade Celsius. După răcire, taie blatul în două jumătăți. Vei obține astfel două blaturi cu laturile de 20/30 cm.

Cum prepari crema de ciocolată pentru prăjitura Rigo Jancsi

Împarte smântâna lichidă în două părți egale. Pune 500 de ml din smântână la încălzit împreună cu zahărul. A doua parte de smântână las-o la rece până în momentul folosirii.

Amestecă în smântâna din vasul de pe foc până când se topește zahărul. Apoi adaugă ciocolata ruptă și amestecă intens până când aceasta se topește. Omogenizează compoziția și las-o să se răcească bine. Vei obține o cremă ganache de ciocolată delicioasă și aerată.

După ce s-a răcit, scoate smântâna pentru frișcă de la rece și amestec-o cu mixerul până când capătă fermitate. Adaugă compoziția de ciocolată și omogenizează bine amestecul. Presară și un praf de sare în timp ce amesteci. Va accentua gustul delicios al cremei.

Cum montezi prăjitura Rigo Jancsi

Pune folie alimentară într-o tavă cu dimensiunile de 20/30 cm. Așază primul blat în tavă și întinde crema peste el. Așază al doilea blat, dar cu partea inferioară deasupra. Partea blaturilor de la baza tăvii sunt întotdeauna mai uniforme. Presează ușor blatul de deasupra să se uniformizeze bine prăjitura. Acoperă prăjitura cu folie și pune-o la rece pentru 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta.

A doua zi, scoate prăjitura din tavă trăgând de marginile foliei. Topește cele 200 de ciocolată neagră pe baie de aburi. Întinde rapid ciocolata topită peste prăjitură și las-o să se răcească și să devină fermă.

Apoi poți porționa prăjitura și savura alături de cei dragi.

Iar dacă ți-am deschis apetitul pentru deserturi cu ciocolată, îți oferim pentru data viitoare o rețetă de tort cu cremă de ciocolată și aromă de rom.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI