Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi

Dacă ți-ai propus să poposești și în alte bucătării ale lumii pentru mai multă inspirație culinară, oprește-te puțin în bucătăria slovenă. Prepară o prăjitură delicioasă și spectaculoasă în patru straturi, denumită Prekmurska Gibanica.

Maria Udrea
Publicat: 2 martie 2023, 6:05

Rețeta este originară din regiunea Prekmurje din Slovenia. Denumirea acesteia se traduce prin prăjitura în straturi din Prekmurje. Prăjitura a fost recunoscută ca specialitate tradițională slovenă de către Uniunea Europeană. Are o combinație interesantă de straturi, din mere, nuci, brânză și mac, separate între ele de foi subțiri de aluat.

Încearcă și tu prăjitura, urmărind mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, al rețetei.

Prekmurska Gibanica – Ingrediente

Pentru prepararea acestei prăjituri sunt necesare cinci elemente: aluatul care reprezintă baza prăjiturii și cele patru straturi de creme delicioase.

Împarte lista de ingrediente, ținând cont de cele cinci elemente care compun prăjitura, pentru a te putea organiza mai ușor.

Pentru aluat:

  • 400-450 gr de făină
  • 50 ml de apă călduță
  • 25 ml de vin
  • 25 ml de ulei
  • 50 gr de zahăr
  • un praf de sare
  • 50 gr de unt topit pentru ungerea aluatului.

Pentru umplutura de mac:

  • 400 gr mac măcinat fin
  • 150 gr de zahăr
  • 250 ml de lapte fierbinte
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.

Pentru umplutura de mere:

  • 500 gr de mere răzuite sau feliate subțire
  • 150 gr de zahăr
  • 1 lingură cu suc de lămâie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.

Pentru umplutura de branza:

  • 500 gr brânză proaspătă de vaci
  • 300 ml smântână acră
  • 1 ou
  • 150 gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 50 gr de stafide hidratate în rom
  • un praf de sare.

Pentru umplutura de nuci:

  • 400 gr de nuci măcinate
  • 150 gr de zahăr
  • 250 ml de lapte fierbinte
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.

Prekmurska Gibanica – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului pentru foile de prăjitură, care necesită un timp de frământare, apoi un timp de odihnă pentru a se putea modela mai ușor. Între timp, te poți ocupa de pregătirea compozițiilor celor patru straturi. Descoperă și o rețetă de aluat foietaj, preparată în casă.

Cum prepari aluatul pentru prăjitura cu patru straturi

Pune făina în bolul mixerului și adaugă zahărul și sarea peste ea. Adaugă treptat din apa fierbinte, în timp ce amesteci bine pentru omogenizarea aluatului. Lasă făina să se hidrateze puțin și să se tempereze, apoi adaugă vinul. La final, în timp ce frămânți bine aluatul, adaugă puțin câte puțin și uleiul.

După ce ai frământat suficient aluatul, acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit aproximativ o oră.

Cum prepari cele patru straturi pentru Prekmurska Gibanica

Începe cu umplutura de nuci și cea de mac, care necesită un timp de hidratare.

Cele două umpluturi se prepară în același fel. Pune laptele la fiert și adaugă zahărul. Amestecă până când zahărul este diluat. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere, apoi stinge focul și adaugă nucile măcinate în lapte. Adaugă și pudra de scorțișoară și amestecă bine pentru omogenizare. Acoperă vasul și lasă nucile să se hidrateze până când se răcesc.

Procedează în același mod și cu macul măcinat fin.

Pentru compoziția de brânză, amestecă bine brânza cu zahărul pudră și un praf de sare. Apoi adaugă smântâna și omogenizează compoziția. Amestecă un ou într-un bol și adaugă-l în compoziție. La final, adaugă și stafidele hidratate în rom și scurse bine. Omogenizează bine compoziția de brână și las-o deoparte, acoperită.

Pentru compoziția de mere, curăță merele și feliază-le subțire sau dă-le pe răzătoarea mare. Stropește-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida, apoi presară peste ele zahărul și scorțișoara. Amestecă-le bine și lasă-le deoparte, până când se formează sirop. Descoperă și o rețetă de prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană și multe straturi.

Cum montezi și coci prăjitura slovenă Prekmurska Gibanica

Unge cu puțin unt o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm. Împarte aluatul în cinci părți. Întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire de dimensiunile tăvii. Unge-o cu puțin unt și întinde peste ea stratul de brânză cu stafide. Adaugă a doua foaie de aluat și unge-o cu puțin unt. Apoi, întinde compoziția de nuci. Urmează a treia foaie unsă cu unt, compoziția de mac, iar peste a patra foaie unsă cu unt așază merele scurse.

Acoperă merele cu a patra foaie de aluat și unge-o și pe aceasta cu unt moale. Pune tava în cuptor și coace prăjitura pentru 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.

Fiecare foaie de aluat se unge cu unt moale pentru a deveni mai fragedă / Profimedia Images

Las-o să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o. Dacă ai și câteva căpșuni proaspete, poți decora cu ele porțiile de prăjitură pentru un plus de gust și de aspect.

Straturile prăjiturii se pot așeza în orice ordine dorește fiecare / Profimedia Images

Dacă mai dorești pentru data viitoare o rețetă de prăjitură din bucătăria internațională, îți recomandăm rețeta de prăjitură Verdens Beste, în traducere „cea mai bună prăjitură din lume”. Este o prăjitură tradițională norvegiană.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI