Rețeta este originară din regiunea Prekmurje din Slovenia. Denumirea acesteia se traduce prin prăjitura în straturi din Prekmurje. Prăjitura a fost recunoscută ca specialitate tradițională slovenă de către Uniunea Europeană. Are o combinație interesantă de straturi, din mere, nuci, brânză și mac, separate între ele de foi subțiri de aluat.
Încearcă și tu prăjitura, urmărind mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, al rețetei.
Prekmurska Gibanica – Ingrediente
Pentru prepararea acestei prăjituri sunt necesare cinci elemente: aluatul care reprezintă baza prăjiturii și cele patru straturi de creme delicioase.
Împarte lista de ingrediente, ținând cont de cele cinci elemente care compun prăjitura, pentru a te putea organiza mai ușor.
Pentru aluat:
- 400-450 gr de făină
- 50 ml de apă călduță
- 25 ml de vin
- 25 ml de ulei
- 50 gr de zahăr
- un praf de sare
- 50 gr de unt topit pentru ungerea aluatului.
Pentru umplutura de mac:
- 400 gr mac măcinat fin
- 150 gr de zahăr
- 250 ml de lapte fierbinte
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Pentru umplutura de mere:
- 500 gr de mere răzuite sau feliate subțire
- 150 gr de zahăr
- 1 lingură cu suc de lămâie
- coaja răzuită de la o lămâie
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Pentru umplutura de branza:
- 500 gr brânză proaspătă de vaci
- 300 ml smântână acră
- 1 ou
- 150 gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 50 gr de stafide hidratate în rom
- un praf de sare.
Pentru umplutura de nuci:
- 400 gr de nuci măcinate
- 150 gr de zahăr
- 250 ml de lapte fierbinte
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Prekmurska Gibanica – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului pentru foile de prăjitură, care necesită un timp de frământare, apoi un timp de odihnă pentru a se putea modela mai ușor. Între timp, te poți ocupa de pregătirea compozițiilor celor patru straturi. Descoperă și o rețetă de aluat foietaj, preparată în casă.
Cum prepari aluatul pentru prăjitura cu patru straturi
Pune făina în bolul mixerului și adaugă zahărul și sarea peste ea. Adaugă treptat din apa fierbinte, în timp ce amesteci bine pentru omogenizarea aluatului. Lasă făina să se hidrateze puțin și să se tempereze, apoi adaugă vinul. La final, în timp ce frămânți bine aluatul, adaugă puțin câte puțin și uleiul.
După ce ai frământat suficient aluatul, acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit aproximativ o oră.
Cum prepari cele patru straturi pentru Prekmurska Gibanica
Începe cu umplutura de nuci și cea de mac, care necesită un timp de hidratare.
Cele două umpluturi se prepară în același fel. Pune laptele la fiert și adaugă zahărul. Amestecă până când zahărul este diluat. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere, apoi stinge focul și adaugă nucile măcinate în lapte. Adaugă și pudra de scorțișoară și amestecă bine pentru omogenizare. Acoperă vasul și lasă nucile să se hidrateze până când se răcesc.
Procedează în același mod și cu macul măcinat fin.
Pentru compoziția de brânză, amestecă bine brânza cu zahărul pudră și un praf de sare. Apoi adaugă smântâna și omogenizează compoziția. Amestecă un ou într-un bol și adaugă-l în compoziție. La final, adaugă și stafidele hidratate în rom și scurse bine. Omogenizează bine compoziția de brână și las-o deoparte, acoperită.
Pentru compoziția de mere, curăță merele și feliază-le subțire sau dă-le pe răzătoarea mare. Stropește-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida, apoi presară peste ele zahărul și scorțișoara. Amestecă-le bine și lasă-le deoparte, până când se formează sirop. Descoperă și o rețetă de prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană și multe straturi.
Cum montezi și coci prăjitura slovenă Prekmurska Gibanica
Unge cu puțin unt o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm. Împarte aluatul în cinci părți. Întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire de dimensiunile tăvii. Unge-o cu puțin unt și întinde peste ea stratul de brânză cu stafide. Adaugă a doua foaie de aluat și unge-o cu puțin unt. Apoi, întinde compoziția de nuci. Urmează a treia foaie unsă cu unt, compoziția de mac, iar peste a patra foaie unsă cu unt așază merele scurse.
Acoperă merele cu a patra foaie de aluat și unge-o și pe aceasta cu unt moale. Pune tava în cuptor și coace prăjitura pentru 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.
Las-o să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și porționeaz-o. Dacă ai și câteva căpșuni proaspete, poți decora cu ele porțiile de prăjitură pentru un plus de gust și de aspect.
Dacă mai dorești pentru data viitoare o rețetă de prăjitură din bucătăria internațională, îți recomandăm rețeta de prăjitură Verdens Beste, în traducere „cea mai bună prăjitură din lume”. Este o prăjitură tradițională norvegiană.