Este vorba despre alimente cărora le reziști cu greu. Cine nu tânjește după ceva dulce sau câteva chipsuri ori cartofi prăjiți? Cu siguranță, doar citind acest text te-a făcut să-ți dorești o gogoașă cu ciocolată sau niște cereale dulci cu lapte.
Produse care îți declanșează pofte alimentare
Aceste produse oferă creierului tău doza de dopamină de care are nevoie, însă îți pot afecta sănătatea pe termen lung. La fel ca ciocolata, alcoolul și cumpărăturile, prăjiturile sunt exemple clasice de stimuli plăcuți care ne determină comportamentele. Ele șoptesc hipotalamusului, adică centrul de recompense din creierul tău, că ai nevoie de ele pentru a supraviețui, chiar dacă realitatea este alta.
Nutriționiștii explică și faptul că renunțarea definitivă la aceste produse care îți declanșează pofte alimentare nu este cea mai bună opțiune. Restricțiile alimentare vor face mai mult rău decât bine organismului. Din cauza acestora ai putea dezvolta tulburări de alimentație destul de serioase. Așadar, cheia spre succes este echilibrul și consumul responsabil.
Cartofii prăjiți
În general, alimentele ultra-procesate sunt bogate în calorii goale. Ele abundă de zaharuri, sare și grăsimi saturate, unii dintre factorii declanșatori ai poftei alimentare. Cartofii prăjiți fac parte din această categorie, alături de băuturile îndulcite, pizza congelată și chipsurile.
Nutriționiștii recomandă că poftele de cartofi prăjiți se pot liniști printr-o manieră mai simplă. Dacă fierbi cartofii întregi, apoi îi pui în cuptor, te vei putea bucura de acea senzație crocantă și gustoasă, doar că, mult mai sănătoasă.
Carbohidrații rafinați
Unele tipuri de paste sau pâine sunt produse rafinate care își pierd din nutrienții lor în procesul de rafinare. Carbohidrații rafinați nu satisfac foamea pentru foarte mult timp, deoarece le lipsesc fibrele, scrie Health.com.
De asemenea, unele tipuri de cereale conțin mult zahăr, lucru care nu este deloc de folos glicemiei tale. Corpul îți va spune să mănânci mai mult pentru a te simți satisfăcut. Iar caloriile în plus au toate șansele să ajungă sub formă de grăsime viscerală în secțiunea mediană, spun specialiștii.
Gogoșile glazurate din comerț
Dacă ai nevoie de o explozie de arome, mai bine faci gogoși acasă. Cele din comerț sunt produse care îți declanșează pofte alimentare și te pot îngrășa dacă sunt consumate fără moderație. Când consumi aceste alimente ultra-procesate, neuronii din regiunea de recompensă a creierului tău devin foarte activi și își pot dori din ce în ce mai mult.
Nutriționiștii spun că aceste alimente pot stimula eliberarea de hormoni metabolici, de stres și de apetit, cum ar fi insulina, cortizolul și dopamina, care joacă un rol important în ceea ce privește pofta de mâncare, scrie EatThis.com.
Carnea roșie
Carnea roșie include carnea de vită, precum și carnea de porc, de vițel, de miel și de oaie, de vânat și de capră ori bivol. Carnea roșie poate fi înlocuită cu fructele de mare pentru a beneficia de un aport proteic suficient de bun.
Studiile făcute cu privire la carnea roșie au demonstrat că este suficient să reduci consumul la 500 de grame pe săptămână. Astfel, te vei putea bucura de aromele sale inconfundabile și nu-ți vei pune greutatea corpului în pericol.